Πώς θα προσαρμοστούν οι ταμειακές μηχανές στις χρεώσεις για την πλαστική σακούλα

Δείτε τις οδηγίες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:40
27/12/2017
Πώς θα προσαρμοστούν οι ταμειακές μηχανές στις χρεώσεις για την πλαστική σακούλα
14
loading

Τις ταμειακές τους μηχανές θα πρέπει να προσαρμόσουν μέχρι την Πρωτοχρονιά οι καταστηματάρχες και τα σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές στις αγορές τους θα πρέπει να πληρώσουν τρία λεπτά του ευρώ με καπέλο ΦΠΑ 24% για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα που θα προμηθεύονται από την πρώτη ημέρα του 2018.

Αναλυτικές οδηγίες για τις προσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στις ταμειακές μηχανές προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο των περιβαλλοντικό τέλος όσο και ο ΦΠΑ 24% παρέχονται με εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Το περιβαλλοντικό τέλος θα πρέπει να εμφανίζεται διακριτά ως πρόσθετο είδος που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Οι καταναλωτές επιβαρύνονται με την καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων. Η αξία του περιβαλλοντικού τέλους, η οποία ανέρχεται σε τρία λεπτά, προ του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2018 και σε επτά λεπτά, προ του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2019, αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης.

Ετσι, από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης) στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, πέραν των στοιχείων του υποχρεωτικού περιεχομένου κατά περίπτωση, αναγράφεται επιπλέον η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους προ του ΦΠΑ, με κάθε πρόσφορο, αλλά σε κάθε περίπτωση διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Ειδικά για την αναγραφή του περιβαλλοντικού τέλους στα στοιχεία λιανικής πώλησης, τα οποία υποχρεωτικά, εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:

Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ, κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων. Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ).

Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ) το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ». Κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Ειδικά στην εξαιρετική περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, που έχουν διαχείριση παρελκομένων ειδών και προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ» και επιπλέον αυτό το είδος θα είναι παρελκόμενο της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων με ξεχωριστή τιμή.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, κατά την διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, αυτόματα θα εμφανίζεται ως πωληθέν είδος και το περιβαλλοντικό τέλος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Ωχ …καταλαβα

  Θα γεμισουν οι καδοι σακκουλες λαϊκης ,ψιλικατζιδικων κλπ.Η σακκουλα πρεπει να χρεωνεται με ΦΠΑ το πολυ 2 λεπτα.Διοτι τοσο ειναι το κοστος της .Τα υπολοιπα ειναι μια ευγενης προσφορα στους σουπερμαρκεταδες και το κρατος για ...παρτι του.
  Επι τη ευκαιρια.Ημουν στο Λονδινο για λιγες μερες.Το καθε σπιτι-συγκροτημα εχει τους δικους του καδους αριθμημενους.Οποιος πεταξει κοινα σκουπιδια σε καδο ανακυκλωσης ,το σπιτι τρωει προστιμο που το πληρωνουν οι ιδιοκτητες.Βεβαια θελουμε πολλα χρονια για να φτασουμε σ αυτο το επιπεδο πολιτισμου.Ως τοτε καποιοι ...βρωμιαρηδες στην Ελλαδα,θα εκτοξευουν απο τον 4ο οροφο του μπαλκονιου τους στον δρομο και οποιον παρουν τα ...σκαγια.

 2. avatar Για τα λεφτά τα κάνεις όλα

  Το 2015 καταναλώθηκαν 4,3 δις σακούλες.
  Πράγμα που σημαίνει ότι με 0,03€ η κάθε μια, θα απέφεραν έσοδα 129.000.000 €, δεν τα λες και λίγα.
  Εμένα πάντως που θυμίζει ειδικό φόρο για την αποπληρωμή του χρέους, όπως ήταν παλιά τα σπίρτα, το οινόπνευμα, οι τράπουλες κλπ

 3. avatar ΙΘΑΚΗ 2017

  ΣΩΣΤΟ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ,ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ

  1. avatar Sakis DK

   Φιλε εδω ολα τα πλαστικα μπουκαλακια,γυαλινα αλλα και αλουμινενια εχουν εαν ειδικο σημα ανακυκλωσης. οταν αγοραζεις καπιο απο αυτα πχ κανει 7 κορονες αυτοματα το Super Market σου κρατα και 1 κορονα τελος ανακυκλωσης.
   Ολα λοιπων τα Super Market εχουν μηχανημα ανακυκλωσης στο οποιο βαζεις τα κουτακια και σου δινει ενα χαρτι με τη αξια τους. μετα πας στο SM και η παιρνεις μετρητα νο ποσο η το σημψηφιζεις με της αγορες σου.. εαν δεν σε ενδιαφερει να πας το κουτι πισω το πετας...και μετα ξετρυπονουν οι διαφοροι που ψαχνουν τα κουτακια αυτα,τα μαζευουν και τα πανε πισω.. και αμα πεινανε παιρνουν λεφτα να φανε κανα πιτογυρο αλλα συνηθος το ριχνουν σο αλκοολ και τους βλεπεις με της μπιρες!!!
   αποτελεσμα.. καθαρη πολη γιατι καπιος τρεχει να τα μαζεψει για να κονομηση.
   Ελλας κοιμησου αναπαυτικα!

 4. avatar Λαχταρες

  Γιατι οτι κακο αφορα την τσεπη μας στην ευρωπη να το υλοποιουμε πρωτοι.? Και οτι καλο να μην το κουβεντιαζουμε καν. Η αριστερη ταχαμου ταχαμου κυβερνηση που ειναι?? Το πετρελαιο πχ ειναι μεσος ορος 60-70 λεπτα . Το επιδομα ανεργιας ειναι 700€ .οι αγαμες μητερες περνουν και αυτες επιδομα. Η σακουλα μας μαρανε τρομαρα σας

 5. avatar Ωραίο το περιβαλλοντικό παραμύθι… ΑΛΛΑ

  1. Το μέτρο αποσκοπεί στο να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι αφού το κόστος της σακούλας που ήδη επιβαρύνει τα προϊόντα στα super market, θα πηγαίνει κατ\' ευθείαν στην τσέπη του επιχειρηματία. Θα αφαιρεθεί άραγε από τις τιμές των προϊόντων;;;
  2. Οι πλαστικές σακούλες χρησίμευαν για συγκέντρωση και απόρριψη των οικιακών σκουπιδιών στους κάδους. Τώρα όλα τα νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να αγοράζουν σακούλες σκουπιδιών, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους οι αντίστοιχες επιχειρήσεις κατασκευής τους, και να επιβαρυνθεί με ένα ακόμα υποχρεωτικό έξοδο ο διελυμένος οικογενειακός προϋπολογισμός.
  3. Τέλος το ΠΑΡΑΜΥΘΙ του περιβάλλοντος \"δεν παίζει\" αφού οι σακούλες των super market που θα χρεώνονται είναι βιοδιασπώμενες και διαλύονται μετά από λίγες ημέρες ενώ οι σακούλες των ψιλικών, και της λαϊκής που ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ δεν είναι με αποτέλεσμα να συνεχίσει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος!!!

 6. avatar iojik

  Χώστε περιτη γραφειοκρατια και εξοδα.

 7. avatar οσκαρ μαν

  Καλά εδώ και χρόνια οι σακούλες είναι βιοδιασπώμενες. Αν τις αφήστετε λίγο καιρό κάπου γίνονται μικρά κομματάκια και διαλύονται. Και τώρα θυμήθηκαν να τις χρεώσουν; Παπάτζες.

  1. avatar Γιώργος 272

   διαλύονται μακροσκοπικά μόνο όμως καθώς τα \'μικρά κομματάκια\' δεν είναι καθόλου βιοδασπώμενα και καταλήγουν αφανή στο πιάτο μας.

 8. avatar Καλο το μετρο αλλα η αρπαχτη του κρατους …αρπαχτη

  Προβλεπω σε λιγους μηνες ολοι να προμηθευονται τσαντες επαναλαμβανομενης χρησης χρησιμοποιωνατς τες για τις αγορες τους.Η αληθεια ειναι οτι η επιβαρυνση του περιβαλλοντος απο τα εκατομμυρια των πλαστικων σακκουλων εχει παραγινει.Θελω ομως να επισημανω την αρπαχτικη διαθεση του κρατους να εχει κερδη και απο εδω ,απογοητευοντας τον λαο που προφανως θα βοηθησει στην προστασια του περιναλλοντος.Βαζει ΦΠΑ 24% στη καθε σακκουλα για να αρπαζει κυριολεκτικα το 1/4 της αξιας της ,επιβαρυνοντας ετσι τη τσεπη του καταναλωτη.Βρε αχαϊρευτοι δεν ντρεπεστε λιγο;Ενας χαμηλος ΦΠΑ της ταξης του 6% δεν εφτανε να βοηθησετε και σεις αυτη τη προσπαθεια;Μοιαζετε σαν τον λιγουρη που ορμα ν αρπαξει το κοινωνικο συσσιτιο των ...πεινασμενων.Ντροπη σας.Διοτι η προστασια του περιβαλλοντος πρεπει να ειναι κοινωνικη προσφορα ολων.Κρατους και λαου.Και οχι λαου και ...λιγουρηδων.

  1. avatar Χρήστος

   Κ τα σκουπίδια σε ποια σακούλα θα μπαινουν;
   Των λαϊκών αγορών βέβαια, που είναι δωρεάν κ διασπώνται σε 200 χρόνια!

 9. avatar Takis_0731

  Επιτέλους! Να ανασανουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί και όχι μόνο...
  Να δω εάν θα εφαρμοστεί όμως.

  1. avatar !!!!!!!!!!!!!!

   Μην είσαι συριζαίος, δεν θα ανασάνουν οι θάλασσες οι σακούλες θα συνεχίσουν να υπάρχουν απλά ένας φόρος είναι.

   1. avatar xaxaxaxaxaxax

    σωστός μέχρι κεραίας
    και ο αποπάνω άπλυτος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει