Το ενδεχόμενο αλλαγής των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους εθνικούς προϋπολογισμούς και η ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων, που διαθέτει η Ευρωζώνη για έξοδο από την κρίση, εξετάσθηκαν μεταξύ άλλων χθες στη διευρυμένη σύσκεψη των εκπροσωπών των πρωθυπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε εκ μέρους του κ. Λ. Παπαδήμου ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης.

Στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκαν διαφωνίες μεταξύ του γερμανογαλλικού άξονα, της Κομισιόν και μερίδας κρατών ως προς την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, που να δεσμεύουν τουλάχιστον τα 17 μέλη της Ευρωζώνης σε διακρατικό επίπεδο, ως προς το πώς θα κατοχυρωθεί η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη και ως προς τα οικονομικά μέσα, που θα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε κατά της αναθεώρησης των συνθηκών, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία είναι χρονοβόρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα, και αντιπρότεινε μια νομικά κατοχυρωμένη αυτοδέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για δημοσιονομική πειθαρχία, με προσθήκη στο Πρωτόκολλο 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές γραμμές υπήρξε συναίνεση για την ανάγκη θέσπισης ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού χρεόφρενου μέσω του χρυσού κανόνα, για την τήρηση συγκεκριμένων και κοινών κριτηρίων σταθερότητας, για τον έλεγχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη θέσπιση αυτόματων κυρώσεων, αλλά και για τη δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των δημοσιονομικών παραβατών.