Μέσα στο Νοέμβριο δρομολογούνται οι πρώτες 11 αποκρατικοποιήσεις από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους εταιρειών, σε λίγες μέρες θα γίνουν οι πρώτες προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, η παραχώρηση λιμανιών και 19 αεροδρομίων, τουριστικά ακίνητα και οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πρώτα στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως αποκάλυψε ο κος Μητρόπουλος, άμεσα θα γίνει και η παραχώρηση του Ελευθέριος Βενιζέλος, η πώληση της νέας άδειας για κρατικά λαχεία και Ξυστό, η επέκταση αδειών κινητής τηλεφωνίας έως τον Δεκέμβριο, ενώ θα δοθούν πακέτα της εταιρείας Φυσικού Αερίου, των Ελληνικών Πετρελαίων, 40 κτίρια του Δημοσίου, ο ΟΠΑΠ, ο Ιππόδρομος, το Καζίνο και η Λάρκο.

Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν αποφανθεί ότι η σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι μια σημαντική πρόοδος για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο, έκαναν έκκληση για επίσπευση του προγράμματος, ενώ εκτιμάται ότι η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς θα επιφέρει αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011.

Η τρόικα θεωρεί πως βασικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις και η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για έσοδα 35 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έως τα τέλη του 2014.