Tο πρόβλημα των μη βιώσιμων ομίλων και τη δυνητική χρηματοδότηση που μπορεί να απελευθερώσει για την οικονομία η έξοδός τους από την αγορά φέρνει στο προσκήνιο η επικείμενη έναρξη ενεργού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», η PricewaterhouseCoopers με μελέτη της για το θέμα χαρακτηρίζει πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές «ζόμπι», αναφερόμενη ουσιαστικά στις εταιρείες που δεν μπορούν να αναπτυχθούν, έχουν αρνητική κερδοφορία και αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

«Τα ‘ζόμπι’ έχουν την τάση να καταστρέφουν κεφάλαια, να εξαφανίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να εξαντλούν τις πιστώσεις της αγοράς», σημειώνει στην έρευνά της.

Πρόκειται για 464 επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από δείγμα 2.824 εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατ. έκαστη για την περίοδο 2008-2013, το 16,5% αυτών είναι ζόμπι με μη βιώσιμο χρέος, που αποτελούν, σύμφωνα με την PwC, παγιδευμένα δάνεια με 11,3 δισ. έσοδα και 12,5 εκατ. καθαρού δανεισμού,

Εάν οι εταιρείες- ζόμπι εξαφανίζοντας μέσα σε μία ημέρα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συμβουλευτικός οίκος, θα γινόταν σοβαρή ανακατάταξη έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η υπάρχουσα ζήτηση από τις εναπομένουσες εταιρείες. Αυτό με τη σειρά του θα έδινε ώθηση στις εταιρείες αυτές και σε ολόκληρους κλάδους, προσθέτοντας ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις.