Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας τεράστιας αναπτυξιακής έκρηξης, η οποία μπορεί να έρθει αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε οκτώ συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτό τόνισε ο Wilbur Ross, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και  βασικός μέτοχος της Eurobank, μιλώντας στο πρόσφατο Road Show για την Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη, παρουσία Ελλήνων υπουργών, τραπεζιτών, αλλά και επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι μόνο.

«Υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένα πράγματα, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις, καθώς η όρεξη των επενδυτών είναι εκεί έξω. Το γνωρίζουμε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συνέχεια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση των αεροδρομίων.

Το πρώτο, που χρειάζεται να κάνει η χώρα μας, είναι «να νομοθετήσει και να εφαρμόσει και τα υπόλοιπα σημεία του μνημονίου». Όπως είπε, «κάθε φορά, που συμβαίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Για παράδειγμα, η υπογραφή της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων είναι ένα τέτοιο βήμα».

Ποια είναι τα υπόλοιπα επτά, σύμφωνα με τον κ. Ross;

  • Επιστροφή στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, με επιτόκια κάτω του 5%
  • Αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ως ενέχυρο για τη ρευστότητα των τραπεζών
  • Ενίσχυση των επενδύσεων «από το αναιμικό 9% του συρρικνωμένου πλέον ΑΕΠ, στο 20%, όπου και βρισκόταν το 2007»
  • Αύξηση των εξαγωγών, με καλύτερες κυβερνητικές πολιτικές. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο Mario Cuomo, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πρόσφατα σε μια ομάδα επιχειρηματιών πως υπάρχει σήμερα περισσότερο ελληνικού τύπου γιαούρτι, που παράγεται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, από ό,τι στην Ελλάδα. Κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα που επιτρέπει να συμβεί αυτό».
  • Σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και της ευελιξίας στην αγορά απασχόλησης
  • Ενίσχυση του τουρισμού, και ειδικά των αεροπορικών αφίξεων, καθώς οι τουρίστες αυτοί «ξοδεύουν περισσότερα»
  • Ώθηση στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, «σε αντίθεση με την πτώση της τάξης του 3,5%, που είδαμε μέχρι και τον Αύγουστο»

To βασικότερο, όμως, όλων είναι -όπως είπε- οι Έλληνες πολίτες να δεχθούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, έχοντας περάσει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

«Aν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση πράξει αυτό, που της αναλογεί, το επόμενο σημαντικότερο πράγμα, που πρέπει να γίνει για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι λιγότερες απεργίες, λιγότερα περιστατικά βίας, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις. Διότι αυτά κάνουν τους ανθρώπους να ανησυχούν αν θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δεδομένης και της πολύ μικρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Αυτή παραμένει ακόμα εύθραυστη, αλλά -αν οι πολίτες αποδεχτούν τις μεταρρυθμίσεις, και ελπίζω να το κάνουν-, η χώρα θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο».