Η συμφωνία των Ευρωπαίων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι ένα πολύ περίπλοκο και ιστορικά πρωτοφανές σχέδιο. Πολλές λεπτομέρειες παραμένουν προς το παρόν άγνωστες και πολλά σημεία θα διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει σήμερα μία «αποκωδικοποίηση» της συμφωνίας, εξηγώντας τι συνεπάγεται αυτή για τον απλό πολίτη.

– Με τη συμφωνία εξασφαλίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και θα παραμείνει στο ευρώ. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για να πληρώνουμε τα χρέη μας και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει και αναπτυξιακή βοήθεια, ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση.
– Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν και είναι ασφαλείς. Μάλιστα, μετά τις τελευταίες αποφάσεις, οι ηγέτες της Ευρώπης δεσμεύθηκαν ότι στηρίξουν απόλυτα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
– Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστεί ακόμη και σε περίπτωση που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας υποβαθμίσουν σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
– Οι τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι να δίνουν δάνεια, αλλά όχι απλόχερα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Τα κριτήρια για να πάρει κάποιος δάνειο θα είναι πολύ αυστηρά.
– Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι εκταμιεύσεις των δανείων θα συνδέονται με την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.
– Η μείωση των δημοσίων δαπανών θα έχει επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος μειώνει τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε απολύσεις και τελικά σε αύξηση της ανεργίας.
– Η λιτότητα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί έως ότου μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα. Όλες οι χώρες της Ευρώπης θα κληθούν να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ και γι’ αυτό θα εφαρμοστούν προγράμματα λιτότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε.
– Εν τέλει, η συμφωνία και η κινητοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί σημαντική επιτυχία. Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εγγυώνται ότι τα ελληνικά χρέη θα πληρωθούν και ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε όλους τους Έλληνες.