Γερμανία και Γαλλία κάθισαν μαζί στο ίδιο τραπέζι την Τετάρτη, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σχολιάζει η Financial Times.

Τα ακριβή στοιχεία των συμφωνηθέντων δεν είναι διαθέσιμα, αλλά ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Σέιμπερτ, δήλωσε ότι «μία κοινή γαλλο – γερμανική πρόταση έχει συμφωνηθεί και συζητήθηκε με τους Ζαν Κλωντ Τρισέ, πρόεδρο της ΕΚΤ, και Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόεδρο της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η λύση που συζητήθηκε περιλαμβάνει 71 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές και 50 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από φόρο στις τράπεζες της ευρωζώνης. Τα συγκεκριμένα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% των χρεών της Ελλάδας ύψους 350 δισ. ευρώ.

Η πρόταση, που περιλαμβάνεται σε ένα πλάνο που κυκλοφόρησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο της Πέμπτης, περιλαμβάνει ακόμη ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικού χρέους να ενθαρρύνονται να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα 30ετή ομόλογα. Το πρόγραμμα ανταλλαγής θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά περίπου 90 δισ. ευρώ.

Τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε ότι το τελικό σχέδιο θα περιλαμβάνει είτε φόρο στις τράπεζες είτε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά όχι και τα δύο.