Στην «τελική ευθεία» εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απομένουν λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση των κειμένων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν, παράλληλα, τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μείωσης τώρα του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «εφέτος χρειαζόμαστε έσοδα».

Όσον αφορά το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και τα ακίνητα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι «το Ταμείο δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες», ενώ η τρόικα θα παρέχει τεχνογνωσία και τεχνική βοήθεια.

Από την πλευρά τους, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μείζονα ζητήματα και αναφορικά με τα εργασιακά θέματα, όπως στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την είσοδο των νέων- με πρώτη επαγγελματική εμπειρία- στον εργασιακό βίο, με μισθό χαμηλότερο κατά 20%.

Ενώ, σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα, φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν και με την εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ομάδων των δικαιούχων.