Κίνδυνο βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία αν οι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταβάλλουν εισφορές.

Στο συμπέρασμα αυτό συνέκλιναν ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, και οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Κατά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους, για τις τρέχουσες δράσεις του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), καθώς και για τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημαντικό τμήμα της συζήτησης κάλυψε επίσης η ανάλυση των πλεονεκτημάτων της νέας ρύθμισης για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η εισπρακτικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σημειώνοντας ότι ο ένας τρεις υπόχρεους δεν καταβάλει εισφορές και χαρακτήρισε τη ρύθμιση συμφέρουσα αφού προβλέπει χαμηλές δόσεις και μακρό χρόνο αποπληρωμής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παναγόπουλος, είπε ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο» να αποδεχθούν μια πιο ευέλικτη λύση ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «είναι αυτή η τελευταία φορά που με τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρείται να δοθεί λύση σε προβλήματα ρευστότητας”. Ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε να προβλεφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης “για όσους ξανακάνουν το γνωστό τέχνασμα να ενταχθούν στη ρύθμιση ,να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να στρίψουν και να μην πληρώνουν».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι πέρα από την ρυθμισμένη αγορά υπάρχει και η αρρύθμιστη, όπου οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι θα ήταν αφελής αν πίστευε κάποιος ότι σε μια οικονομία με ύφεση 4% θα παρέμειναν αλώβητα τα εργασιακά δικαιώματα.

Με την εφαρμογή της ρύθμισης η οποία θα ισχύει μέχρι 31/12/2012 δίνεται η δυνατότητα αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές μέχρι 31/12/2010, αρκεί να καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 προσαυξημένες κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ρύθμισης από τις 282.886 επιχειρήσεις που χρωστούσαν στο ΙΚΑ οι 62.186 ρύθμισαν τις οφειλές τους και από τις 400.000 που όφειλαν στον ΟΑΕΕ περίπου οι 11.000.