Οι τράπεζες φέρουν σημαντική ευθύνη για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας και έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δήλωσε

«Το τραπεζικό μας σύστημα φέρει αυξημένες ευθύνες για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας. Με την πιστωτική πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες την εποχή της ταχείας ανάπτυξης, συνέβαλαν ουσιαστικά στη σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και στη στρεβλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υποβαθμίζοντας τη σκοπιμότητα της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους μέσω συγχωνεύσεων, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αυτή τη στιγμή έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων σε βάρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και της ανάπτυξης γενικότερα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και πολλούς μήνες, με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος. Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης, δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται οι εγγυήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος να μετουσιωθούν άμεσα σε χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις με αποκλειστικό γνώμονα τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ζωή χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών».