Η οικονομική κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τις πόρτες χιλιάδων ελληνικών εμπορικών καταστημάτων, απειλώντας τα με λουκέτο, αλλά φαίνεται ότι βάζει φρένο στην ανάπτυξη και φέρνει επίσης λουκέτα ακόμα και στα κινέζικα μαγαζιά που λειτουργούν στη χώρα μας.

Ο εκδότης και διευθυντής της «China Greece Times» Robin Wang, της μόνης εφημερίδας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα στα κινέζικα, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι σήμερα λειτουργούν στην Αθήνα 200 με 300 κινέζικα καταστήματα όταν πέρυσι ήταν περίπου 15% περισσότερα και φαίνεται ότι η κρίση πέρα από το ότι οδήγησε περίπου 150 εμπορικές επιχειρήσεις στο οριστικό κλείσιμο έχει προβληματίσει τους κινέζους υπήκοους που εξακολουθούν να ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο καθώς όλα τα καταστήματα δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Ζησιμάτος σημειώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται το εμπόριο δεν μένει καιρός για να ασχοληθεί η αγορά με το τζίρο που κάνουν τα κινέζικα μαγαζιά καθώς ο μεγάλος εχθρός σήμερα είναι το παρεμπόριο με το σεντόνι στο πεζοδρόμιο. Συμπληρώνει δε ότι: «δεν μας ανησυχούν τα κινέζικα καταστήματα. Έχουν ενταχθεί στον ιστό της πόλης. Είναι τα καταστήματα που επιλέγει για τις αγορές του ένα μέρος των καταναλωτών αλλά δεν ανησυχούμε και για ένα λόγο ακόμη. Ο καταναλωτής έχει γίνει ιδιαίτερα εκλεκτικός και ιδιαίτερα μάλιστα την περίοδο των εκπτώσεων βρίσκει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προϊόντα καλής ποιότητας και προχωράει με μεγαλύτερη ευκολία σε μια αγορά που θεωρεί ότι είναι πραγματική ευκαιρία και συνεπώς δεν αισθάνεται ότι σπαταλάει τα λεφτά του σε πράγματα που δεν χρειάζεται».

«Αν κλείνουν ή όχι και τα κινέζικα μαγαζιά εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά είναι ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το σύλλογο καθώς η κρίση που μαστίζει τις Ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι πρωτόγνωρη και απορροφά όλη τη σκέψη μας για να βγούμε από το αδιέξοδο», όπως είπε ο κ. Ζησιμάτος, ενώ σημείωσε την εκτίμησή του ότι, ενδεχομένως, κάποια από τα κινέζικα καταστήματα να μην έκλεισαν αλλά να μετακινήθηκαν σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια ή σε άλλες εμπορικές περιοχές που εκτιμούν ότι μπορούν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλο οι κινέζοι υπήκοοι που είναι μέλη επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στο ΕΒΕΑ και έχουν κάνει εγγραφή μέσα στο 2010 – με στοιχεία που φτάνουν μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011 ήταν 376, ενώ το 2009 (με εγγραφή μέχρι την 1η μέρα Μαρτίου 2010) οι κινέζοι υπήκοοι ήταν 369 και ένα χρόνο πιο πίσω, με εγγραφή επίσης μέχρι την 1η Μαρτίου 2009 οι κινέζοι υπήκοοι που μετέχουν σε επιχειρήσεις με έλληνες συνεταίρους ήταν 330.