Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ εισέρχονται σε μια άλλη εβδομάδα εντατικών συνομιλιών, καθώς επιδιώκουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια συμφωνία που ευνοεί τις ΗΠΑ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο πριν από την προθεσμία. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν επιδείξει ακόμη σημαντική πρόοδο, παρά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Εντείνονται οι προετοιμασίες για αντίποινα
Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες για αντίποινα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν ήδη αυτή την εβδομάδα για να καταρτίσουν σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεναρίου μη επίτευξης συμφωνίας με τον Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει σκληρύνει τη διαπραγματευτική του θέση ενόψει της προθεσμίας.
Το Bloomberg γράφει πως οι ΗΠΑ φαίνεται τώρα να πιέζουν για την επιβολή σχεδόν καθολικών δασμών άνω του 10% στα προϊόντα της ΕΕ, με όλο και λιγότερες εξαιρέσεις που θα περιορίζονται στην αεροπορία, ορισμένα ιατρικά προϊόντα και γενόσημα φάρμακα, διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και ένα συγκεκριμένο σύνολο εξοπλισμού μεταποίησης που χρειάζονται οι ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ένα ενδεχόμενο ανώτατο όριο για ορισμένους τομείς, καθώς και ποσοστώσεις για τον χάλυβα και το αλουμίνιο και έναν τρόπο να προστατευθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού από πηγές που υπερπροσφέρουν τα μέταλλα. Οι πηγές προειδοποίησαν ότι, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να την υπογράψει ο Τραμπ, η θέση του οποίου δεν είναι σαφής.
«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ. «Πιστεύω ότι όλες αυτές οι σημαντικές χώρες θα καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να ανοίξουν τις αγορές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρά να πληρώσουν σημαντικούς δασμούς».
Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους μη δασμολογικούς φραγμούς, τη συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, τις διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και τις στρατηγικές αγορές.
Το ισχυρότερο «όπλο» κατά των δασμών
Με τις προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα να μειώνονται και την προθεσμία να πλησιάζει, το Bloomberg γράφει πως η ΕΕ αναμένεται να αρχίσει να προετοιμάζει ένα σχέδιο για γρήγορη δράση σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε συμφωνία. Οποιαδήποτε απόφαση για αντίποινα θα χρειαστεί πιθανόν την πολιτική έγκριση των ηγετών της ΕΕ.
Η ΕΕ έχει επίσης καταρτίσει κατάλογο δασμών για αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισ. ευρώ, ως αντίποινα για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς και τους δασμούς επί των αυτοκινήτων που επέβαλε ο Τραμπ. Οι δασμοί αυτοί θα στοχεύουν βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη της Boeing Co., αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και μπέρμπον.
Επίσης, εξετάζει ενδεχόμενα μέτρα που υπερβαίνουν τους δασμούς, όπως ελέγχους των εξαγωγών και περιορισμούς στις δημόσιες συμβάσεις.
Την Παρασκευή, το Βερολίνο έδωσε σήμα ότι θα μπορούσε να στηρίξει τη χρήση του λεγόμενου «μηχανισμού κατά του εξαναγκασμού» της ΕΕ, ενός νομικού εργαλείου που επιτρέπει στο μπλοκ να απαντά σε οικονομικό εκβιασμό με περιορισμούς σε εμπόριο και επενδύσεις. Το εργαλείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν πως είναι το ισχυρότερο «όπλο» εμπορικής πολιτικής του μπλοκ και έσχατο μέσο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το εργαλείο προορίζεται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης «και δεν είμαστε ακόμη εκεί».
«Πλέον, τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν πόσες ακόμα παραχωρήσεις είναι διατεθειμένα να κάνουν και ποια αντίμετρα θα πρέπει να ληφθούν αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης την Παρασκευή. «Όλες οι επιλογές πονάνε», είπε.