Σαφής αλλαγή κατεύθυνσης καταγράφεται στον χώρο των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα του «Βαρόμετρου της Αγοράς Ακινήτων». Το ενδιαφέρον για την άμεση ή βραχυπρόθεσμη απόκτηση ακινήτων (εντός 6 έως 12 μηνών) υποχωρεί σημαντικά, με το ποσοστό να πέφτει στο 22% τον Ιούνιο του 2025, από 28% τον Μάιο του 2024. Παράλληλα, το ποσοστό των υποψήφιων πωλητών παρουσιάζει μείωση, από 9% το 2024 σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις 1.500 ατόμων από τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει ξεκάθαρα την εξέλιξη των προθέσεων στην αγορά ακινήτων και δείχνει πως η δυναμική της ζήτησης αλλάζει.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του επενδυτικού blog iliaspapageorgiadis.com και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον επίκουρο καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διευθυντή της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του ΠΑΜΑΚ, Γιώργο Σιάκα, μαζί με τον Ηλία Παπαγεωργιάδη.

Πιο αναλυτικά, τον Νοέμβριο του 2024, το 34% από το σύνολο των υποψήφιων αγοραστών σκόπευε να προχωρήσει σε αγορά εντός του επόμενου εξαμήνου έως και ενός έτους. Αντίθετα, σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό έχει μειωθεί στο 22%. Με άλλα λόγια, οι πραγματικοί αγοραστές που κινούνται άμεσα στην αγορά ακινήτων υπολογίζονται πλέον σε μόλις 5% του συνόλου των ενδιαφερόμενων, τη στιγμή που οι πωλητές αποτελούν το 8%.

Παράλληλα, παραμένει υψηλός ο αριθμός των δυνητικών αγοραστών που σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα: το 26% δηλώνει πρόθεση αγοράς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και το 51% «κάποια στιγμή στο μέλλον».

Ακίνητα

Ο Ηλ. Παπαγεωργιάδης σχολίασε την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι για πολλά χρόνια η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αποτελούσε την κορυφαία επενδυτική επιλογή για πολλούς Έλληνες και ξένους. Ωστόσο, για πρώτη φορά καταγράφεται αντιστροφή των ισορροπιών μεταξύ αγοραστών και πωλητών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στη δομή της αγοράς εάν διατηρηθεί η τάση.

Μειωμένη η επενδυτική διάθεση, αυξάνεται η ζήτηση για ιδιοκατοίκηση

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό όσων αγοράζουν ακίνητο με επενδυτικό σκοπό έχει μειωθεί στο 24% από 29%, ενώ αντίθετα οι αγοραστές που επιθυμούν να κατοικήσουν σε αυτό έχουν αυξηθεί στο 74% από 70%.

Παράλληλα, παρουσιάζεται συρρίκνωση στο διαθέσιμο κεφάλαιο που προορίζεται για αγορά. Τον Νοέμβριο του 2024 το 30% των αγοραστών διέθεταν ποσά της τάξης 100.000-150.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει μειωθεί στο 24%. Αντίθετα, αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που διαθέτουν κεφάλαιο μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ, από 27% σε 36%.

Το στεγαστικό παραμένει βασικό πρόβλημα, με αυξήσεις στα ενοίκια να αναμένονται

Το στεγαστικό ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί έντονα, με το 89% των ερωτηθέντων να το θεωρεί σημαντικό έως πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ μεταξύ των νέων ηλικίας 17-34 ετών το ποσοστό φτάνει το 92%. Επιπλέον, το 57% προβλέπει περαιτέρω αύξηση στα ενοίκια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Επίσης, το 71% όσων ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτου γνωρίζει το πρόγραμμα «Το Σπίτι μου 2», ενώ το ποσοστό ενημέρωσης είναι υψηλότερο μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου (84%) και πωλητών (73%). Από αυτούς, το 75% πιστεύει ότι το πρόγραμμα συνέβαλε στην αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών, με το 40% να εκτιμά άνοδο μεγαλύτερη του 10%. Παρομοίως, το 78% θεωρεί ότι οι τιμές ενοικίων έχουν επίσης αυξηθεί εξαιτίας του μέτρου.

Τέλος, το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το επίδομα επιστροφής ενοικίου θα ωθήσει περαιτέρω τα ενοίκια ανοδικά, ενώ το 37% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση και μόλις το 4% θεωρεί ότι το μέτρο θα μειώσει τις τιμές.