Σε κρίσιμο σημείο έχει εισέλθει η εγχώρια αγορά μετά την σημαντική άνοδο κατά 6,27% που κατέγραψε ο γενικός δείκτης την εβδομάδα που πέρασε. Η αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για όλο το φάσμα των μετοχών – καθώς και η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε αρκετή κινητικότητα – η ενίσχυση του τζίρου, οι κατοχυρώσεις βραχυπρόθεσμων κερδών που ωστόσο απορροφήθηκαν αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς. Ωστόσο, η βελτίωση του κλίματος προήλθε κατά κύριο λόγο από σενάρια και φημολογίες που καλλιέργησαν προσδοκίες κυρίως όσον αφορά τα επόμενα στάδια στο θέμα του χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης αλλά και από το short covering που προκάλεσε η απότομη άνοδος. Σύμφωνα με τους αναλυτές έως ότου υπάρξουν συγκεκριμένες ειδήσεις και επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες οι διακυμάνσεις στην εγχώρια αγορά θα συνεχιστούν.

Μάχη

Η μάχη μεταξύ των επενδυτών που προβλέπουν ότι η αγορά θα υποχωρήσει και αυτών που εκτιμούν ότι θα κινηθεί περαιτέρω ανοδικά συνεχίζεται, επισημαίνει ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής Τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Από τεχνικής πλευράς, ο γενικός δείκτης βρίσκεται κοντά στον κινητό μέσο 200 ημερών, στις 1.575 μονάδες. Αν περάσει αυτό το όριο θα δοκιμάσει τα νέα σημεία αντοχής και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εν λόγω στήριξη, τότε ίσως εκδηλωθούν επιθετικές κινήσεις κλεισίματος short θέσεων, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την ανοδική κίνηση.
Από εκεί και πέρα, οποιεσδήποτε ειδήσεις που αφορούν τα μέτρα της κυβέρνησης, κινήσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά της χώρας ή πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ΕΕ, θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Επίσης, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και έτους από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς και τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ θα δώσουν τον τόνο στα διεθνή χρηματιστήρια.

Εκτός πλέον του καθοδικού καναλιού

Η άνοδος που καταγράφηκε μέσα σε 9 συνεδριάσεις είχε συνολική σχεδόν απόδοση 15%, ποσοστό που κατά περίπτωση μπορεί να μεταφράζεται σε αποδόσεις μετοχών της τάξης του 30% και 40%, αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τεχνικά, μπορούμε να μιλάμε για ολική ανατροπή των διαγραμματικών δεδομένων καθώς η αγορά διέφυγε από το πτωτικό κανάλι που είχε διαμορφωθεί από τον Αύγουστο του 2010. Συγκεκριμένα, μετά το κλείσιμο πάνω από τις 1.488 μονάδες ο γενικός δείκτης επιτάχυνε τον βηματισμό του φθάνοντας πολύ κοντά στην περιοχή των κινητών μέσων των 200 ημερών (1.575 μονάδες), όπου πλέον η μακροχρόνια τάση γυρίζει σε ανοδική.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα πολλές δεικτοβαρείς μετοχές διέσπασαν μακροχρόνιες χρονοσειρές αλλάζοντας τον χαρακτήρα διακράτησης, με κυριότερες περιπτώσεις αυτές των ΕΧΑΕ, Motor Οil, ΟΛΘ, Μυτιλιναίος, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου κ.ά. αφήνοντας αρκετό χώρο για νέες «συγκινήσεις», αφού ακόμα οι κυριότεροι τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν προσεγγίσει τις ζώνες μακροχρόνιας αλλαγής τάσης.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, ο αναλυτής εκτιμά ότι η απότομη άνοδος χρωστάει κάποια διόρθωση, η οποία θα αποφόρτιζε τους ταλαντωτές που επανήλθαν μετά από καιρό σε υπερτιμημένες ζώνες. Ωστόσο, η διόρθωση αυτή θα μπορούσε να έχει περιορισμένο εύρος 40 – 50 μονάδων, αφού το καθοδικό κανάλι θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμη στήριξη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κυριότερη αντίσταση είναι πλέον ο κινητός μέσος των 200 ημερών η διάσπαση του οποίου θα δώσει ισχυρή ώθηση προς τα επίπεδα – στόχο της εφετινής χρονιάς, τις 1.700 μονάδες.

Ο δρόμος αυτής της ανόδου μπορεί να είναι αρκετά μακρύς και καθώς μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας παραμένει δύσπιστο από τις εξελίξεις εκτιμάται ότι οι εν δυνάμει αγοραστές είναι ακόμα σημαντικοί σε πλήθος και διαθέσιμη ρευστότητα.

Αποφάσεις

Ο μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών ομολόγων και εντόκων γραμματίων των χωρών της ευρωζώνης μέσα στον Ιανουάριο θα αποτελέσει ένα σημαντικό crash test που δεν αποκλείεται να επισπεύσει κάποιες αποφάσεις, εκτιμούν οι αναλυτές της Merit XΑΕΠΕΥ. Στα εγχώρια θέματα τώρα, σημαντικό γεγονός αποτελεί η διαφαινόμενη οριστικοποίηση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων (π.χ. μείωση του επιτοκίου) είναι πλέον ορατό ενδεχόμενο και η ημερομηνία εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου οριστικοποιήθηκε.

Για τη σημαντική τέταρτη δόση του δανείου το κλιμάκιο της τρόικας έρχεται στην Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου με σκοπό τον έλεγχο προόδου των ως τώρα μεταρρυθμίσεων και την προτροπή για καινούργιες. Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν σε μία σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads.

Ζητούμενο πλέον είναι η σταθεροποίησή τους, αν δεν είναι δυνατόν να μειωθούν περαιτέρω, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από το Eurogroup.

Οι αναλυτές της Merit εκτιμούν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Σημαντική περιοχή για τη διατήρηση της ανόδου αποτελούν οι 1.450 μονάδες, ενώ η πρόσφατη διάσπαση των 1.475 μονάδων μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για κίνηση προς τα υψηλά 1,5 μήνα. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η επιστροφή στα πρόσφατα χαμηλά, ειδικότερα αν δεν επιτευχθεί η σταθεροποίηση των spreads και οι τράπεζες δεχθούν νέες πιέσεις.