Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα καθώς η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» προκειμένου να ελέγχει περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Το σύστημα θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα. Έτσι θα κάνει φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σαρώνοντας τις κινήσεις των φορολογούμενων για να εντοπίζει τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα ποσά των καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Με την ενεργοποίηση ενός νέου αυτοματοποιημένου συστήματος («Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας – «Bank Account Nexus Crosscheck APPlication» – BANCAPP), η φορολογική Διοίκηση θα έχει άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς των φορολογουμένων και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Με αυτόματο αίτημα μετά την έκδοση εντολής ελέγχου, οι τράπεζες και όλα τα υπόχρεα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στα χρηματοοικονομικά θα υποχρεούνται εντός 2 δύο ημερών να παράσχουν όλα τα στοιχεία που ζητά η ΑΑΔΕ.

Εφορία

Πληκτρολογώντας το ΑΦΜ κάθε ελεγχόμενου, οι μονάδες ελέγχου της ΑΑΔΕ θα έχουν την πλήρη εικόνα των τραπεζικών κινήσεών του.

Και συγκεκριμένα:

  1. Τρεχούμενους λογαριασμός πρώτης ζήτησης
  2. Προθεσμιακούς λογαριασμούς
  3. Λογαριασμούς χορηγήσεων
  4. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.
  5. Πιστωτικές Κάρτες
  6. Τραπεζικές Θυρίδες
  7. Λογαριασμούς Πληρωμών
  8. Προπληρωμένες κάρτες (prepaid)
  9. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets)

Τι είναι το BANCAP

Το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας («Bank Account Nexus Crosscheck APPlication» – BANCAP) επιτρέπει την αυτοματοποιημένη διαβίβαση των αιτημάτων άρσης χρηματοπιστωτικού απορρήτου, που αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ.

Στόχος του συστήματος όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι «η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποδοτικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και αποτελεσματικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης».

Τα αιτήματα άρσης αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των αρχών και υπηρεσιών του δημοσίου.