Τις οικονομίες της G7, της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών κρατών του πλανήτη, θα ξεπεράσουν σε μέγεθος οι ισάριθμες αναδυόμενες οικονομίες μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση επιταχύνει την αλλαγή του κέντρου βάρους της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers.

Ο λονδρέζικος οίκος εκτιμά ότι το συνολικό ΑΕΠ των επτά μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών θα ξεπεράσει εκείνο των μελών της G7, το 2023.

Συγκεκριμένα, το 2009 το συνολικό ΑΕΠ των Emerging Seven, όπως αποκαλεί η PricewaterhouseCoopers τις Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδονησία, Μεξικό και Τουρκία, αντιστοιχούσε στο 35% του ΑΕΠ των G7.

Στο 2020 το ΑΕΠ των επτά αναδυόμενων θα έχει ανέλθει στο περίπου 70% του ΑΕΠ των G7 και μέχρι το 2050 θα είναι 64% μεγαλύτερο. Επίσης, το 2032, η οικονομία της Βραζιλίας θα ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη της Γερμανίας, ενώ η Ινδία θα προσπεράσει την Ιαπωνία το 2028.

Σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση στο ίδιο αντικείμενο από την HSBC, το 2050 οι 19 από τις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα είναι σημερινές αναδυόμενες.

Το συνολικό ΑΕΠ τους, στα 55 τρισ. δολ. περίπου, θα είναι μεγαλύτερο από των ανεπτυγμένων κρατών και στους ηγέτες του αύριο δεν θα περιλαμβάνονται μόνο η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αλλά και το Μεξικό, η Αίγυπτος και το Ιράν.