Υπό το βάρος των αυξημένων κονδυλίων για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σενάρια για την τύχη των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που η ισχύς τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται πηγές για τη χρηματοδότηση της παράτασης του μέτρου με το κόστος για ένα ακόμα εξάμηνο να είναι υψηλό και να ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» πριν την κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024. Ωστόσο η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και μετά το τέλος του έτους αποτελεί ένα από τα αναχώματα στην ακρίβεια καθώς οι χαμηλοί συντελεστές βάζουν φρένο στις αυξήσεις τιμών στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Επισημαίνεται ότι με το σημερινό καθεστώς οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13% ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εστίαση: Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  • Μεταφορές: Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Πολιτισμός: Τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα και στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης
  • Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια και τις σχολές χορού
  • Υγεία: Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.