«Πριν από περίπου δύο χρόνια, μια ομάδα κατασκευαστών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων βρέθηκε γύρω από ένα τραπέζι στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσει μια πραγματικά φιλόδοξη ιδέα: μια πλωτή πόλη που θα μπορούσε να αντέξει φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, τσουνάμι, ακόμα και τυφώνες κατηγορίας 5».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Business Insider σχετικά με μια πλωτή πόλη που θα αποτελούσε την λύση στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών και της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. Η ιδέα δεν ήταν βέβαια απολύτως πρωτότυπη καθώς σχεδιαστές και προγραμματιστές είχαν φανταστεί εδώ και δεκαετίες την κατασκευή τεχνητών νησιών και πόλεων στο νερό. Αυτές οι ιδέες ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν προωθούνταν, θεωρούμενες υπερβολικά φιλόδοξες.

Το πρότζεκτ πέρασε τα εμπόδια

Ωστόσο, ένα τέτοιο πρότζεκτ υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ ξεπέρασε τα εμπόδια και πήρε έγκριση την περασμένη εβδομάδα για να πραγματοποιηθεί κοντά στην νοτιοκορεατική πόλη Μπουσάν, η οποία είναι από τις κυριότερες που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του λιωσίματος των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το σχέδιο της πλωτής πόλης – την κατασκευή της οποίας ανέλαβε η εταιρεία Oceanix και το πρόγραμμα ανθρωπίνων εποικισμών του ΟΗΕ – είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό. Το συγκεκριμένο σχήμα επιλέχθηκε καθώς τα εξάγωνα θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά αρχιτεκτονικά σχήματα καθώς επιτρέπουν στους κατασκευαστές να εξοικονομούν χώρο και υλικά.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια αντιπλημμυρική πόλη που θα έχει πλήρη αυτάρκεια σε νερό τροφή και ενέργεια. Παράλληλα, κλουβιά κάτω από τις πλατφόρμες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής.

Ταυτόχρονα, οι πλατφόρμες της πόλης – η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το 2025 και να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες τέτοιες κατασκευές ανά τον πλανήτη – θα ενισχυθούν από μια επίστρωση ασβεστόλιθου δύο έως τρεις φορές πιο σκληρή από το τσιμέντο, ένα στρώμα που θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρό με τον καιρό και μπορεί να επιδιορθώνεται μόνο του, με αποτέλεσμα να αντέχει σε σκληρές καιρικές συνθήκες, ακόμη και στις χειρότερες που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Σε κάθε περίπτωση, η Oceanix δεν έχει καθορίσει ακόμα τόσο το μέγεθος της πόλης, όσο και το συνολικό κόστος, το οποίο δεν μπορεί ακόμα να οριστικοποιηθεί, αν και υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια.