Δύο είδη μύκητα ανακάλυψαν δανοί επιστήμονες που έχουν μια ανατριχιαστική στρατηγική για να παρασιτούν στη μύγα.

Τα δύο παράσιτα, Strongwellsea acerosa και Strongwellsea tigrinae, προσβάλλουν ενήλικες μύγες, οι οποίες απομένουν με τεράστιες τρύπες στην κοιλιά τους. Ζωντανές, πάντα.

Ο μύκητας καταλαμβάνει το έντομο και ανοίγει αυτές τις τρύπες στα ανυποψίαστα θύματά του ώστε να εκσφενδονίζει τους σπόρους του έξω από τη μύγα, προσβάλλοντας κι άλλους ξενιστές.

Οι σπόροι φεύγουν μάλιστα σε μια «βροχή από χιλιάδες τορπίλες», όπως τονίζουν γλαφυρά οι ερευνητές. Οι οποίοι πιστεύουν ότι ο μύκητας κρατά ζωντανή τη μύγα μέσω ειδικών χημικών που μοιάζουν στη δράση τους με τα ναρκωτικά.

Οι σπόροι «έχουν σχεδόν σχήμα τορπίλης και είναι σχεδιασμένοι να πηγαίνουν γρήγορα», γράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Invertebrate Pathology», «αν προσγειωθούν σε άλλη μύγα, προσκολλούνται στην επιδερμίδα της και βρίσκουν μετά τον δρόμο τους ως την κοιλιά, όπου και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται».

Όταν ανοίξει το θεόρατο τραύμα στην κοιλιά, ο μύκητας κρατά ζωντανή τη μύγα, την οποία έχει μετατρέψει σε άβουλο πιόνι στις ορέξεις του. Ο σκοπός του είναι να πετά η μύγα με φρενιασμένο τρόπο, ώστε να εξαπλώνει περαιτέρω τους σπόρους σε νέα θύματα.

Όσο για τον μύκητα, τρέφεται με τα σώματα των ξενιστών του ως το τέλος. Η μύγα πεθαίνει έπειτα από μερικές μέρες μαρτυρίου, περνώντας τις τελευταίες της ώρες με σπασμούς.