Με επιστολές προς όλους τους υποψηφίους περιφερειάρχες και δημάρχους της νησιωτικής Ελλάδας, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς ζητά την άμεση και ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της χώρας. Στις επιστολές γίνεται εκτενής αναφορά στη σημερινή – θλιβερή στις περισσότερες περιπτώσεις – κατάσταση των υγρότοόπων, ενώ παράλληλα η οργάνωση ζητά να μάθει τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν για την προστασία των υγρότοπων που βρίσκονται εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του δήμου/περιφέρειας όπου είναι υποψήφιοι.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού του προγράμματος «Προστασία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου» το WWF Ελλάς έχει απογράψει την κατάσταση σε 575 φυσικούς και 231 τεχνητούς υγρότοπους σε 75 νησιά της Ελλάδας. Δυστυχώς, εκατοντάδες από αυτούς υποβαθμίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς, καθώς αλλοιώνονται, ρυπαίνονται έντονα και συρρικνώνονται καθημερινά λόγω εκχερσώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης. Έτσι, οι υγρότοποι αποτελούν πλέον τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα των νησιών μας, ενώ η υποβάθμιση και σταδιακή εξαφάνιση τους αποτελεί το ορατό αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των υδατικών πόρων και των παράκτιων περιοχών στα νησιά.

«Οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι φυσικοί πόροι και παράλληλα ένα διαχρονικό κοινωνικό αγαθό που απειλούνται από την αλόγιστη ανάπτυξη», τόνισε ο υπεύθυνος της έρευνας Καλούστ Παραγκαμιάν, συμπληρώνοντας: «Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να τεθεί επιτέλους η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Περισσότερες πληροφορίες:
Καλούστ Παραγκαμιάν, Υπεύθυνος προγράμματος “Προστασία νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας”, 2810 328019, 6970020190, [email protected]Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
Στo πλαίσιo του ερευνητικού του προγράμματος «Προστασία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου» το WWF Ελλάς έχει απογράψει την κατάσταση 575 φυσικούς και 231 τεχνητούς υγρότοπους σε 75 νησιά της Ελλάδας. Τα νησιά αυτά υπάγονται σε 9 Περιφέρειες και 76 Δήμους.

* Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης απογράφηκαν 1 τεχνητός και 15 φυσικοί υγρότοποι σε 2 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 13 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Θράκης απογράφηκαν 3 φυσικοί υγρότοποι σε 3 νησιά.
* Στην Περιφέρεια Αττικής απογράφηκαν 7 φυσικοί υγρότοποι σε 4 νησιά. Από αυτούς, μόνο ο ένας προστατεύεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απογράφηκαν 139 φυσικοί και 48 τεχνητοί υγρότοποι σε 9 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 54 δεν ανήκουν σε περιοχή με κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, ενώ οι υπόλοιποι 85 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απογράφηκαν 13 φυσικοί υγρότοποι σε 7 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 7 δεν ανήκουν σε περιοχή με κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, ενώ οι υπόλοιποι 6 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απογράφηκαν 89 φυσικοί και 9 τεχνητοί υγρότοποι σε 7 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 72 (!) δεν ανήκουν σε περιοχή με κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, και μόνο οι 17 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Κρήτης απογράφηκαν 107 φυσικοί και 102 τεχνητοί υγρότοποι σε 3 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 58 δεν ανήκουν σε περιοχή με κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, ενώ οι υπόλοιποι 49 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απογράφηκαν 146 φυσικοί και 43 τεχνητοί υγρότοποι σε 35 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 75 δεν ανήκουν σε περιοχή με κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, ενώ οι υπόλοιποι 71 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
* Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απογράφηκαν 57 φυσικοί και 27 τεχνητοί υγρότοποι σε 4 νησιά. Από τους φυσικούς, οι 43 δεν ανήκουν σε περιοχή με κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, ενώ οι υπόλοιποι 14 προστατεύονται ως τμήματα περιοχών Natura ή ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.
πηγή: WWF