Εξωπλανήτες έχουν εντοπιστεί με διάφορες μεθόδους μέχρι σήμερα, ωστόσο για πρώτη φορά κάτι τέτοιο έγινε με τη βοήθεια ακτίνων Χ. Ο λόγος για τον εξωπλανήτη HD 189733b, ο οποίος ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια διαστημικών τηλεσκοπίων ακτινών-Χ και συγκεκριμένα το «Chandra» της αμερικανικής NASA και το ανάλογο «XMM Newton» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Τα τηλεσκόπια παρατήρησαν τον εξωπλανήτη να περνά μπροστά από το μητρικό άστρο του, που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από τη Γη. Η τυχαία παρεμβολή του εξωπλανήτη μεταξύ της Γης και του άστρου του (το οποίο επισκίασε ελαφρά κατά τη διάβασή του), έγινε αντιληπτή από τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια ως μικρή εξασθένηση της έντασης των εκπεμπόμενων από το άστρο ακτινών -Χ.

«Μέχρι σήμερα χιλιάδες υποψήφιοι προς επιβεβαίωση εξωπλανήτες έχουν παρατηρηθεί σε φάση διάβασης μόνο στο οπτικό φως. Τελικά, κατέστη δυνατό να δούμε κι έναν με ακτίνες-Χ, πράγμα σημαντικό, επειδή θα μας αποκαλύψει νέες πληροφορίες για τις ιδιότητες ενός εξωπλανήτη», εξηγούν οι ερευνητές.

Ο εξωπλανήτης είναι ένας «καυτός Δίας», δηλαδή έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και ταυτόχρονα βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο άστρο του (όπως φαίνεται και στην καλλιτεχνική απεικόνιση), με συνέπεια η ημέρα του, δηλαδή μια πλήρης περιφορά του, να διαρκεί μόνο 2,2 γήινες ημέρες και η θερμοκρασία του να είναι πολύ υψηλή.

Πρόκειται για τον πλησιέστερο στη Γη «καυτό Δία» που έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί, κάτι που τον καθιστά κατ’ εξοχήν μελλοντικό στόχο των αστρονόμων, οι οποίοι θέλουν να μελετήσουν καλύτερα αυτή την κατηγορία εξωπλανητών και την ατμόσφαιρά τους.

Ήδη, με τη βοήθεια των δύο οπτικών διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Κέπλερ» της NASA, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι ο εν λόγω κοντινός «καυτός Δίας» έχει μπλε χρώμα στη μεγάλη ατμόσφαιρά του, η οποία υφίσταται διαρκείς απώλειες εξαιτίας της επίδρασης της υπεριώδους και άλλης ακτινοβολίας που δέχεται από το εγγύς μητρικό άστρο του.