Ο μαύρος άνθρακας, ή αιθάλη, που εκπέμπεται μεταξύ άλλων από την καύση βιομάζας (τζάκια, ξυλόσομπες και τα συναφή) δεν αποτελεί μόνο σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά συμβάλλει αποφασιστικά και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Geophysical Research-Atmospheres, εκτιμούν ότι τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τους πετρελαιοκινητήρες και τα καυσόξυλα έχουν δύο φορές μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από παλαιότερες εκτιμήσεις.

Μάλιστα, οι επιστήμονες τοποθετούν την αιθάλη στη δεύτερη θέση των παραγόντων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, πίσω από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα αερολύματα μαύρου άνθρακα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι θερμαίνουν την ατμόσφαιρα απορροφώντας ηλιακή ακτινοβολία, ενώ επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού.

Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μικροσωματίδια αιθάλης, που περιέχονται στην αιθαλομίχλη πχ της Αθήνας, έχουν θερμική επίδραση 70% εκείνης του διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερη από το μεθάνιο.

Ο περιορισμός των εκπομπών αυτών θα μείωνε την μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου εκτιμούν οι επιστήμονες. Από τη στιγμή μάλιστα που αυτά τα σωματίδια δεν διατηρούνται επί μακρόν στην ατμόσφαιρα, ο περιορισμός τους θα απέφερε άμεσα αποτελέσματα.

Οι εκπομπές μαύρου άνθρακα έχουν μειωθεί στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Ελλάδα φέτος) και τις ΗΠΑ χάρη στους περιορισμούς στις επιτρεπόμενες εκπομπές της πετρελαιοκίνησης. Ωστόσο, αυξάνονται σταθερά στον αναπτυσσόμενο κόσμο (ακόμα και εξαιτίας του φωτισμού από λάμπες κηροζίνης).

Ωστόσο, το ζήτημα του μαύρου άνθρακα παραμένει περίπλοκο από τη στιγμή που έχει τόσο θερμική όσο και ψυκτική δράση, το δεύτερο όταν εκπέμπεται σε συνδυασμό με άλλα σωματίδια και αέρια, όπως με οργανική ύλη από την καύση ανοιχτής βλάστησης.

Έτσι, κύριος αντίπαλος στη μάχη της κατά της κλιματικής αλλαγής παραμένει το διοξείδιο του άνθρακα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και του μαύρου άνθρακα.

Πηγή: econews.gr