Η γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Elisabeth Schroedter, μιλώντας για τις πράσινες θέσεις εργασίας, εξήγησε τι ακριβώς είναι, πώς βρίσκονται και γιατί έχουν τόσο μεγάλη σημασία για την οικονομία και το περιβάλλον.
«Οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν “πράσινες”», επισήμανε η Elisabeth Schroedter.
Κριτήριο είναι να αποφέρουν, ως αποτέλεσμα της δουλειάς ή και να προϋποθέτουν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών, την προστασία του οικοσυστήματος ή της ατμόσφαιρας ή και τη μείωση της ρύπανσης.

Επισήμανε τρείς διαφορετικές κατηγορίες «πράσινων» θέσεων:

-οι νέες θέσεις που δημιουργούνται από και για τις νέες πράσινες τεχνολογίες,
-εκείνες που ανήκουν σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, αλλά θα γνωρίσουν άνθιση λόγω των νέων
τεχνολογιών (για παράδειγμα οι εργάτες μετάλλου που βλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την κατασκευή ανεμογεννητριών)
-και τέλος, παραδοσιακές θέσεις εργασίας που όμως καλούνται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην «πράσινη» οικονομία, όπως είναι τα επαγγέλματα της οικοδομής ή ακόμα και οι τεχνίτες που κατασκευάζουν ποδήλατα…

Η κ. Schroedter τόνισε ότι μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα, αρκεί να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση και ορθό μίγμα πολιτικής.

Ορισμένα κράτη μέλη, σημειώνει έχουν ήδη δεκαετή εμπειρία στην υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών ενώ άλλα, όπως η Ισπανία ή η Βρετανία μπαίνουν τώρα στο «χορό».

Επισήμανε δε ότι χώρες όπως το Βέλγιο ή η Βρετανία, έχουν ήδη επενδύσει σημαντικές ελπίδες στη δημιουργία πολύ μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας στην οικοδομή για τη βιοκλιματική αναμόρφωση των υφιστάμενων κτιρίων.
Απαιτείται, τονίζει η ευρωβουλευτής, η ανάπτυξη μιας σαφούς ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, με επαρκή χρηματοδότηση και φορολογικά κίνητρα και σημαντική συνεισφορά των δημοσίων επενδύσεων.
Πέραν αυτού, επισήμανε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο μακράς πνοής, και να γίνει επένδυση στην ανανέωση, επί το οικολογικότερο, του υφιστάμενου οικιστικού ιστού, αρχής γενομένης από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων.

Η γερμανίδα ευρωβουλευτής τόνισε ότι για πολλούς τομείς, η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία είναι ο μόνος τρόπος αν αποφευχθεί η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας καθώς μόνο με ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων θα παραμείνει ανταγωνιστική η παραγωγή στην Ευρώπη.

Η Greenpeace έχει υπολογίσει ότι η πράσινη οικονομία, μόνο στο στενότερο πλαίσιο της παραγωγής και προώθησης νέων οικολογικών τεχνολογιών, μπορεί να αποδώσει μέχρι και 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
H κ. Schroedter τόνισε ότι η ΕΕ «οφείλει να δράσει τώρα για να παραμείνει ανταγωνιστική και να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις θέσεις αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ανέφερε τη δημιουργία μέχρι και 3 εκατομμυρίων «πράσινων» θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Ήδη, η Γερμανία έχει τεθεί επικεφαλής της «πράσινης» κούρσας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με 250.000 θέσεις εργασίας σήμερα και εκτιμάται 450.000 μέχρι το 2020.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία σημαίνει τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας πολύ υψηλής εξειδίκευσης αλλά και εξίσου μεγάλο αριθμό θέσεων μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης.

Πηγή: www.econews.gr