Απολιθώματα από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα δεινόσαυρο, που είχε καμπούρα στην πλάτη και ίσως έφερε φτερά, ανακάλυψαν Ισπανοί παλαιοντολόγοι στην περιοχή Λας Χόγιας, στην κεντρική Ισπανία.

Πρόκειται για έναν σαρκοφάγο δεινόσαυρο (ο πιο πλήρης που έχει βρεθεί ποτέ σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο), που ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων, περπατούσε στα δύο πίσω πόδια του, είχε μήκος περίπου έξι μέτρων και πήρε την επιστημονική ονομασία Concavenator corcovatus.

Στον σχεδόν πλήρως διατηρημένο και ιδιαίτερο σκελετό διακρίνεται ένα εξόγκωμα σαν καμπούρα πάνω από το λαγόνιο οστό, δηλαδή εκεί όπου τα πίσω πόδια ενώνονται με τη σπονδυλική στήλη, καθώς κι άλλα πέντε εξογκώματα στα αντιβράχια (τους πήχεις) του αρχαίου ερπετού.

Τα εξογκώματα αυτά μοιάζουν πολύ με τα σημεία από όπου ξεκινούν τα φτερά στα σύγχρονα πουλιά (απλώς στα τελευταία υπάρχουν περισσότερα, οκτώ έως δέκα, εξογκώματα), πράγμα που υποδηλώνει ότι ίσως τα φτερά είναι πολύ πιο παλαιά στην ιστορία της εξέλιξης απ’ ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται καμπούρα σε οστά δεινοσαύρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να χρησιμεύει για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του ερπετού, για αποθήκευση λίπους ή τροφής ή απλώς για… επίδειξη.

Η ανακάλυψη των ερευνητών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.