Καθώς οι πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που χτύπησαν τη Ρωσία ξύπνησαν μνήμες από το τραγικό ελληνικό «μαύρο καλοκαίρι» του 2007, ο κόσμος σοκάρεται για ακόμη μια φορά από τη δριμύτητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Τα δάση συγκαταλέγονται μεταξύ των φυσικών οικοσυστημάτων που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις, καθώς απειλούνται από μεγα-πυρκαγιές που σύντομα γίνονται ανεξέλεγκτες και καταστρέφουν εκατομμύρια εκτάρια πολύτιμης δασικής γης.

Σύμφωνα με το WWF Ρωσίας και το WWF Ελλάς, η κλιματική αλλαγή, μαζί με τη συνεχή αποσύνθεση των εθνικών συστημάτων δασοπροστασίας, αποτελεί θανάσιμο συνδυασμό που απειλεί τα ευαίσθητα δάση και των δυο χωρών περισσότερο από ποτέ.

Καθώς η ζωτική σημασία των δασών στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής θεωρείται πλέον δεδομένη, το WWF απευθύνει επείγουσα έκκληση για προστασία τους. Η έκκληση απευθύνεται τόσο στη διεθνή κοινότητα, όσο βεβαίως και σε κάθε κράτος ξεχωριστά. Οι τραγικές πυρκαγιές της Ρωσίας και της Ελλάδας και τα βαθύτερα αίτια που τις προκάλεσαν έχουν διεξοδικά αναλυθεί από τις εθνικές οργανώσεις του WWF στις δυο χώρες, οι οποίες καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:

Η εθνική δασική νομοθεσία είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί διεξοδικά και να αντιμετωπιστούν επειγόντως τα εξαιρετικά σοβαρά κενά και παραθυράκια. Τα δάση πρέπει να υπόκεινται σε διαχείριση και προστασία πρωτίστως ως ευαίσθητα οικοσυστήματα που είναι πολύτιμα για την ανθρώπινη επιβίωση και όχι να αντιμετωπίζονται σαν ασήμαντη γη διαθέσιμη για εύκολο κέρδος.

Τα εθνικά συστήματα δασοπροστασίας πρέπει να τύχουν άμεσης ενίσχυσης και στήριξης. Οι υπηρεσίες δασικής διαχείρισης και δασοπυρόσβεσης είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και όχι την καταστολή. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών ως δυναμικών οικοσυστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι πιο αποτελεσματική και οικονομικά πιο συμφέρουσα, από τη διατήρηση και λειτουργία του στρατού εναέριων και επίγειων συστημάτων δασοπυρόσβεσης που είναι πλέον απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν τις κολοσσιαίες μεγα- πυρκαγιές.

Η κοινωνική συμμετοχή και συνεχής εγρήγορση είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα δάση. Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροσβεστών και η οργανωμένη κοινωνική κινητοποίηση έχει σε πολλές περιπτώσεις αποτρέψει δασικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτό το καλοκαίρι έχουν καεί περίπου ένα εκατομμύριο εκτάρια δασών, 14 φυσικές προστατευόμενες περιοχές ομοσπονδιακής σημασίας καίγονται ακόμα, τουλάχιστον 127 χωριά έχουν γίνει στάχτη και 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 800 εκατ. τόνοι CO2 (ποσότητα ίση με τις ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας) εκλύθηκαν ήδη στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή. Τα περισσότερα από τα χωριά και τα δάση που καταστράφηκαν βρίσκονται στις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπου τα δάση έχουν μεγάλη κοινωνική και οικολογική σημασία», τονίζει ο Γιεβγκένι Σβαρτς, Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ρωσίας. «Αυτή η καταστροφική κατάσταση έχει τις ρίζες της στις πρόσφατες παράλογες διαρθρωτικές αλλαγές στο ρωσικό σύστημα δασοπροστασίας, με τις οποίες επήλθε μείωση του κρατικού ελέγχου στον σχεδιασμό και τη χρήση των δασικών πόρων, αποδεκατίστηκε η υπηρεσία δασοφύλαξης και μειώθηκε το δυναμικό των κέντρων δασοπυρόσβεσης και δασικής παρακολούθησης. Πιστεύουμε πως χρειάζονται επείγοντα μέτρα από την Κυβέρνηση της Ρωσίας, ώστε να αναθεωρηθούν οι αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας που έγιναν από το 2000», καταλήγει ο Δρ Σβαρτς.