Μέχρι τώρα το λάδι που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για να τηγανίζουν πατάτες κατέληγε στις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς, όπου αυτοί υπάρχουν, καταστρέφοντας τα δίκτυα και με κίνδυνο να καταλήξουν στο περιβάλλον.

Αυτό δεν συμβαίνει πια, τουλάχιστον στα σπίτια των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης από τη Θεσσαλονίκη και του 2ου Λυκείου Κοζάνης, που κατάφεραν να πείσουν τους γονείς τους να μην πετούν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια αλλά να τους τα δίνουν ώστε να τα οδηγήσουν στην ανακύκλωση.

Με τα μπετονάκια, λοιπόν στα χέρια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη και συμμετείχαν στη διαδικασία μετατροπής των τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο.

Σε λίγες μέρες το εργαστήριο θα επισκεφθούν μαθητές και μαθήτριες του Τεχνικού Λυκείου Κατερίνης ενώ συνεργασία με το ΤΕΙ σχετικά με την παραγωγή βιοντίζελ σύναψαν οι Δήμοι Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης και Βοϊου Κοζάνης. Ενδιαφέρον για αντίστοιχη συνεργασία εκδήλωσαν επίσης οι δήμοι Μεταμόρφωσης, από την Αττική και Εορδαίας, από την Κοζάνη.

«Η διαδικασία ανακύκλωσης τηγανέλαιων για την παραγωγή βιοντίζελ δεν είναι καινούρια, όμως είναι μοντέρνα. Στην Ελλάδα λειτουργούν αντίστοιχες μονάδες, ωστόσο το εργαστήριο που δημιουργήσαμε το 2006 στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο σύγχρονες μονάδες σε εργαστηριακή και εκπαιδευτική κλίμακα με δυνατότητα παραγωγής 600 λίτρων την ημέρα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος μηχανολογίας του ΤΕΙ και υπεύθυνος του εργαστηρίου, Γιάννης Κάρμαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοιχείο που διαφοροποιεί το εργαστήριο από τις υπόλοιπες μονάδες είναι η εκπαιδευτική του λειτουργία, μέσα από την οποία αναπτύσσεται ένα δίκτυο συλλογής των χρησιμοποιημένων λαδιών μέσα από τα σχολεία, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

«Αυτά τα λάδια καταλήγουν εδώ, ανακυκλώνονται και το βιοντίζελ που παράγεται αποστέλλεται στους δήμους με τους οποίους έχουμε συνάψει προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση σχολικών μονάδων» τονίζει και υπογραμμίζει τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών και της ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει, ο σκοπός δεν είναι να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες των σχολικών μονάδων σε θέρμανση καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες τηγανέλαιων.

Το …θερμό αποτέλεσμα της ανακύκλωσης των τηγανόλαδων θα «γευτεί» την Πέμπτη η σχολική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Παύλου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Είναι η μέρα της παραλαβής του βιοντίζελ το οποίο παρήγαγε το ειδικό εργαστήριο στην Κοζάνη, μετατρέποντας σε βιοκαύσιμο 750 λίτρα τηγανέλαιων που συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες στο πλαίσιο της εκστρατείας ανακύκλωσης.