Εδώ και λίγες ημέρες οι οικογένειες Δάλα και Αλιφέρη βρίσκονται στην παραλία Μαυροβουνίου κοντά στο Γύθειο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα οικογενειακού εθελοντισμού της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ. «Δραστηριοποιούμαστε εδώ και χρόνια σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα και θεωρήσαμε ότι είναι μια ευκαιρία και για τα παιδιά να δουν κάτι διαφορετικό»λέει η κυρία Κατερίνα Δάλα. Οι «υποχρεώσεις» των δύο οικογενειών περιλαμβάνουν πρωινές περιπολίες για να εντοπίζουν και να προστατεύουν τις φωλιές όπου θα γεννήσουν οι χελώνες. Έχουν μαζί τα τέσσερα παιδιά τους, ηλικίας επτά ως δέκα ετών.

«Πρέπει στις 06.00 να είμαστε στην παραλία. Δεν είναι πάντα εύκολο να πείσεις τα παιδιά για το πρωινό ξύπνημα, ειδικά όταν η περιπολία μπορεί να σημαίνει περπάτημα αρκετών χιλιόμετρων. Πάντως τώρα δείχνουν ενθουσιασμένα. Αποζημιώνονται από τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα και βέβαια από την προσμονή ότι θα δουν τις χελώνες από κοντά», λέει ο κ. Γιώργος Αλιφέρης. «Οι ίδιοι οι διοργανωτές καταλαβαίνουν πως για τις οικογένειες το πρόγραμμα πρέπει να είναι λίγο πιο χαλαρό», συμπληρώνει ο κ.Αλιφέρης.

«Περισσότερο αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τις μελλοντικές γενιές εθελοντών και να δείξει στα παιδιά ότι τα ζώα δεν είναι ένα θέαμα για τον ζωολογικό κήπο», λέει η κυρία Δάλα.

Πάντως, ακόμη και αν κουραστούν λίγο παραπάνω, δεν μετανιώνουν ούτε στιγμή για την απόφασή τους να μη βασίσουν τις εφετινές διακοπές τους στο πατροπαράδοτο… bed and breakfast. «Ήδη αναζητούμε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα σε άλλο μέρος για του χρόνου»σχολιάζει ο κ. Αλιφέρης.

«Μας ρωτούν πόσο πληρώνεστε»

Η φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Εύα Βάσιου συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη φορά στο εθελοντικό πρόγραμμα της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, η οποία ασχολείται με την προστασία της μεσογειακής θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. «Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήμουν στη Ζάκυνθο, εφ έτος είμαι στην Πελοπόννησο. Ξεκίνησε σαν ένα απλό χόμπι, κατάλαβα όμως γρήγορα ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο θέλω να ασχολούμαι συνέχεια, ίσως και επαγγελματικά».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιπολίες για την προστασία της φωλιάς όπου η χελώνα γεννά τα αβγά της, καθαρισμό της παραλίας, αλλά και ενημέρωση των τουριστών για το πώς πρέπει να φροντίζουν τις ακτές. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο εθελοντισμός είναι σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. «Ισως οι γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για προσφορά», λέει η κυρία Βάσιου, η οποία δεν κρύβει ότι «κατά καιρούς υπήρξαν εθελοντές που δεν άντεξαν το καθημερινό πρωινό ξύπνημα και αποχώρησαν. Δεν λείπουν όμως και οι αντίθετες περιπτώσεις: άνθρωποι που ήρθαν για τον ήλιο και τη θάλασσα και τελικά “κόλλησαν”», λέει. Διηγείται επίσης ένα περιστατικό που δείχνει το πώς αντιλαμβάνονται ακόμη κάποιοι συμπατριώτες μας τον εθελοντισμό: «Δεν είναι λίγες οι φορές όπου, αφού εξηγούμε στους έλληνες παραθεριστές ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, στο τέλος θα μας ρωτήσουν “πόσο πληρώνεστε;”».

πηγή: το Βήμα