Το Μουσείο Αλιείας που δημιουργήθηκε στο δήμο Μαχμούντια της Ρουμανίας και στο οποίο προβάλλεται η ζωή της κοινότητας των αλιέων στο Δέλτα Δούναβη, θα αποτελέσει νέο πόλο προσέλκυσης τουριστών. 

Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να ετοιμάσουν παραδοσιακή ψαρόσουπα και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν περάσουν μία μέρα με τους αλιείς στο Δέλτα του Δούναβη, ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας των Ρώσων Λίποβαν που ζουν στην περιοχή, Κάλιν Ιβάνοφ.

«Τα μέλη της κοινότητας των Ρώσων Λίποβαν ήταν ανέκαθεν ψαράδες. Ζούμε, τρώμε και μεγαλώνουμε με τα ψάρια. Το Μουσείο είναι ανοιχτό για όλους. Θα διδάξουμε στους τουρίστες τον τρόπο μαγειρέματος του ζωμού από ψάρια κι αν θέλουν μπορούμε να τους πάρουμε μαζί μας, να δουν τα θαύματα της περιοχής με τα μάτια τους», τόνισε ο κ. Ιβάνοφ στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου.

Το Μουσείο Αλιείας είναι για την οργάνωση «Σώστε το Δούναβη και το Δέλτα» το τελικό σημείο ενός προγράμματος που υλοποιείται από το 2008 και η αφετηρία για νέα προγράμματα, δήλωσε η εκπρόσωπός της, Ιλεάνα Ένε Γιούστσα.

«Είναι η αρχή για μελλοντικά προγράμματα, όπως η ίδρυση κοινωνικής επιχείρησης στο πλαίσιο εργαστηρίων καλαθοπλεκτικής και η συμπερίληψη του μικρού μουσείου σε εθνική και ευρωπαϊκή τουριστική διαδρομή», πρόσθεσε.

Η ανέγερση του Μουσείου Αλιείας εντάσσεται στο πρόγραμμα «Διαφύλαξη της βιοποικιλότητας με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και των τοπικών παραδόσεων ως εναλλακτικές λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των αλιέων στο Δέλτα του Δούναβη».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2008 από την οργάνωση «Σώστε το Δούναβη και το Δέλτα» σε συνεργασία με το ίδρυμα Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Ρουμανίας, τη διεύθυνση προστασίας της βιόσφαιρας του Δέλτα του Δούναβη, την κοινότητα των Ρώσων Λιποβάν της Ρουμανίας και την οργάνωση Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών στις αγροτικές περιοχές της Μαχμούντια.

«Ο τουρισμός είναι η δραστηριότητα που μπορεί να φέρει έσοδα στην περιοχή», δήλωσε η δήμαρχος της Μαχμούντια, Γκεργκίνα Βραμούλετ τονίζοντας ότι θα υλοποιηθούν στην περιοχή και άλλα έργα με στόχο την προσέλκυση τουριστών, όπως η δημιουργία υδάτινου πάρκου και η αξιοποίηση των οχυρωματικών έργων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στους λόφους στην περιοχή Μπεστέπε.