Η κούρσα για τα βραβεία Όσκαρ ξεκινά με την ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ για τη ζωή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν, η οποία συγκεντρώνει 12 υποψηφιότητες.

Ακολουθεί «Η Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι με 11 υποψηφιότητες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου από το Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια.

Υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι εκτός από τις δύο παραπάνω είναι: «Οι Άθλιοι» του Τομ Χούπερ, «Επιχείρηση ‘Αργώ’» του Μπεν Άφλεκ, «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου, «Οδηγός Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, «Django», ο Τιμωρός του Κουέντιν Ταραντίνο και «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν.


Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις ως Αβραάμ Λίνκολν


Απόσπασμα από την ταινία «Η ζωή του Πι»

Το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» συγκεντρώνει συνολικά 8 υποψηφιότητες, όπως και ο «Οδηγός Αισιοδοξίας», ενώ η ταινία «Επιχείρηση ‘Αργώ’» ακολουθεί με 7 υποψηφιότητες και η «Zero Dark Thirty» με 5.

Πέντε υποψηφιότητες συγκεντρώνει και η ταινία «Αγάπη», όπως και η ταινία «Django, ο Τιμωρός», και ακολουθεί με 4 υποψηφιότητες η ταινία «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου».

Στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου υποψήφια είναι για πρώτη φορά στην σταδιοδρομία της η 85χρονη γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά για τον ρόλο της στην ταινία «Αγάπη», όπως και η Τζέσικα Τσαστέιν (Zero Dark Thirty), η Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός Αισιοδοξίας), η Ναόμι Γουότς (The Impossible) και η Κουβανζανέ Γουόλις (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου).

Για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου υποψήφιοι είναι οι Ντάνιελ Ντέι-Λιούις (Λίνκολν), Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Αισιοδοξίας), Χιου Τζάκμαν (Οι Άθλιοι), Χοακίν Φίνιξ (The Master) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Η Πτήση).

Για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας υποψήφιοι είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (Λίνκολν), o Μπεν Ζάιτλιν (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου), ο Ανγκ Λι (Η Ζωή του Πι), ο Μίκαελ Χάνεκε (Αγάπη) και ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (Οδηγός Αισιοδοξίας).

Υποψήφιες στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας είναι οι: «Αγάπη» (Αυστρία), «Kon-Tiki» (Νορβηγία), «No» (Χιλή), «Royal Affair» (Δανία) και «Η Μάγισσα του Πολέμου» (Καναδάς).

Τα Όσκαρ θα δοθούν στις 24 Φεβρουαρίου σε τελετή που θα γίνει στο Χόλιγουντ.