Το σουβλάκι αποτελεί πάντα καλή επιλογή, οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Για μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό, ακόμη και πρωινό για τους ξενύχτηδες, το εθνικό μας street food συγκαταλέγεται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Γι’ αυτό και παρακάτω θα βρεις κάποια από τα σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις. Ξανά και ξανά.

Λευτέρης ο Πολίτης

Όσοι λατρεύουν το σουβλάκι και δηλώνουν μερακλήδες δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Λευτέρη τον Πολίτη στην Ομόνοια (Σατωβριάνδου 20). Λειτουργεί από το 1951 και έχει μια πολύ συγκεκριμένη και λιτή φιλοσοφία. Εδώ σερβίρουν όλα κι όλα δύο πράγματα, σουτζούκι ή μπιφτέκι τυλιχτό σε πίτα με κρεμμύδι, ντομάτα και καυτερό πιπέρι. Τόσο απλά.

Ο Μίμης

Το σουβλάκι του Μίμη στο Παγκράτι (Ευφράνορος 10) πάει το εθνικό μας street food ένα βήμα πιο πέρα. Το εκμοντερνίζει χωρίς, ωστόσο, να μην σέβεται την παράδοση. Οι πίτες παρασκευάζονται στο χώρο με επιλεγμένα άλευρα, ενώ οι βασικές επιλογές σε κρέας είναι τρεις. Χοιρινή πανσέτα με ελαφρύ τζατζίκι, μια πρόταση με μοσχάρι μαριναρισμένο σε αχλάδι, μήλο και ρόδι και το κοτόπουλο που παραπέμπει σε ινδικό, προσαρμοσμένο, όμως, στα ελληνικά δεδομένα. Διαθέτει και κεμπάπ, κοτόπουλο και αρνί, που όμοιά τους σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Η Βόλβη

Το σουβλάκι της Βόλβης

Βρίσκεται μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά και αν και λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό με την απλότητα και την έμφασή του στην ποιότητα. Οι δύο κωδικοί του μενού είναι μόνο το χοιρινό καλαμάκι και το σουτζουκάκι, τα οποία σερβίρονται τυλιχτά σε πίτα, σε μερίδα ή σκέτα με το κομμάτι. Η φρεσκάδα των κρεάτων αδιαμφισβήτητη με την βασική πρώτη ύλη της η Βόλβη να την προμηθεύεται από χασάπη λίγα μέτρα πιο πέρα.

Ο Κώστας

Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά. Το σουβλατζίδικο του Κώστα (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.

Hoocut

Από τις πιο μοντέρνες και πρωτότυπες εκδοχές του εθνικού μας street food, το σουβλάκι στο Hoocut, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσιοφία του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμη και ο Γκόρντον Ράμσεϊ βρέθηκε εδώ για να παρασκευάσει το δικό του σουβλάκι. Λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες γίνονται ανάρπαστα.

Καυτερός

Ο Καυτερός στο Χαλάνδρι

Από την ονομασία του Καυτερού στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 5) καταλαβαίνει κανείς ότι ό,τι και να φάει εδώ θα είναι πικάντικο. Η συνταγή για την περίφημη σάλτσα του παραμένει μυστική, ωστόσο τα χοιρινά καλαμάκια σερβίρονται μεμονωμένα ή τυλιχτά σε πίτα, συνοδεία πάντα της καυτερής του σος. Ζητήστε λίγη στο πρώτο και στο δεύτερο αποφασίζετε αν θα συμπληρώσετε με περισσότερη!