«Οι συλλογές μάς ενώνουν» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει σε αυτή με δύο εκδηλώσεις.

Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου, διοργανώνει στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την παράδοση, που εγκαθίδρυσε το Μουσείο από το 2005, να τιμά κάθε χρόνο έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας με σημαντικό έργο.

Στην προκειμένη περίπτωση, το τιμώμενο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του «έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη διάδοση των ιδεών του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα» επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «ένα επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, πρότυπο και με ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε διεθνή φεστιβάλ χορού διεθνώς, διατηρώντας το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις».

Στην τιμητική εκδήλωση, εκτός από τον κ. Δεληβοριά, θα μιλήσουν οι Γιώργος Λούκος, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Μπένος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθώς και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η άλλη εκδήλωση είναι ιδιαίτερα ευφάνταστη και πραγματοποιείται την Κυριακή, 18 Μαΐου, στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα, όπου έξι μουσικοί θα ξεναγήσουν το κοινό στο σπίτι του ζωγράφου, που ως γνωστόν έχει μετατραπεί από το Μουσείο Μπενάκη σε «κιβωτό μνήμης» της γενιάς του ‘30. Στην Πινακοθήκη Γκίκα, από τις 10:00 έως τις 18:00, η μέτζο σοπράνο Άννα Παγκάλου, μαζί με τον συνθέτη Ανάργυρο Δενιόζο, τον Θάνο Δασκαλόπουλο, τον Φώτη Σιώτα (βιολί), τον Σπύρο Τζέκο (κλαρίνο) και τη βίντεο άρτιστ Χριστίνα Κατσάρη, θα ξεναγήσουν το κοινό με διάφορα μουσικά ακούσματα και συνθέσεις εμπνευσμένες από τα έργα της Πινακοθήκης. Για την εκδήλωση έχουν σχεδιαστεί ειδικές μουσικές διαδρομές για παιδιά.

Εκτός από τα έργα της Πινακοθήκης Γκίκα, εντυπωσιακό είναι και το βιβλίο επισκεπτών από την αρχή της λειτουργίας της, με επαινετικά λόγια για το εγχείρημα που στοχεύει στο «μέλλον, ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές» όπως τόνισε ο κ. Δεληβοριάς, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «το προσωπικό του Μουσείου Μπενάκη παραμένει απλήρωτο εδώ και δύο μήνες».