Μήδεια σε νοτιοαμερικανικό ρυθμό, Ευμενίδες με Ερινύες σε προσωδιακό μέτρο -βασιζόμενο στην ποσότητα των συλλαβών, μακρό ή βραχύ χρόνο- και πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει φέτος το Οικοπολιτιστικό Αίθριο.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σκοπό να υποστηρίξει τη νεανική δημιουργία και τον διάλογο τέχνης και επιστήμης.

Η διοργάνωση, που ξεκίνησε στις 6 και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου, φιλοξενεί επιστημονικές και καλλιτεχνικές ομάδες των Ομοσπονδιακών Πανεπιστημίων του Μίνας Ζεράις και του Όουρο Πρέτο της Βραζιλίας. Καθηγητές από τα δύο πανεπιστήμια της μεγαλύτερης χώρας της Νοτίου Αμερικής, καθώς και εκπρόσωποι της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας θα συμμετάσχουν σε συζήτηση, σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Το αρχαίο δράμα σε πολιτιστική μετάφραση από την Ελλάδα στη Βραζιλία», που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου και ώρα 12 – 2μμ, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Θόλου 5 – Πλάκα.

Στον ίδιο χώρο του Μουσείου, στις 11 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Η Μήδεια» των ομάδων από τη Βραζιλία. Παράλληλα, πραγματοποιούνται σεμινάρια όρχησης και προσωδίας στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, με επιμέλεια της λέκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Λάζου.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από Θέατρο Δρόμου, καθώς και από την παρουσίαση των Ευμενίδων του Αισχύλου, στα Νέα και Αρχαία Ελληνικά από την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής δρΥός ΤόΠοι, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία με νοτιοαμερικανικά τραγούδια.

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ του Αισχύλου

1η Παράσταση, στις 11.7, Πέμπτη, 21.30, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Οικοπολιτιστικού Αιθρίου

Στις Αισχύλειες Ευμενίδες με την ομάδα αρχαίας όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε σκηνοθεσία Νικόλα Ταρατόρη και με τη συνεργασία επιστημόνων –ερασιτεχνών αλλά και αξιόλογων επαγγελματιών του θεάτρου και του χορού, Δημήτρη Λέκκα στη μουσική και διδασκαλία του προσωδιακού λόγου, Μαρίας Δημητριάδη στα κοστούμια, Αλέξανδρο Ζαχαρέα στο ρόλο του Απόλλωνα κ. ά.

Όσοι ακολουθήσουν το δικαστήριο της Αθηνάς – παιγμένης από την Άννα Λάζου, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την έρευνα της ομάδας στο αρχαίο δράμα από τη σκοπιά της αρχαίας όρχησης, μια έρευνα παγκόσμια προβεβλημένη.

Συμμετέχουν η Φιφίκα Νικολοπούλου στη διδασκαλία της κίνησης και του χορού, η Πίνκα Νάντη στα σκηνικά και οι επιστήμονες, καλλιτέχνες και φοιτητές : Σβετλάνα Βόλκοβα, Ελένη Γιακουμάκη, Αφροδίτη Γιαννιού, Νάντια Δανιήλ, Λίλλη Καραδήμα, Μαρία Κέκκου, Ειρήνη Κοσμά, Μαρία Κουντούρη, Στέφανος Μπεσάρας, Όλγα Παπαχρυσοστόμου, Γαλάτεια Παρασκευοπούλου, Σοφία Σγουράκη, Βασίλης Ταρατόρης, Βάνα Τουλουπάκη, Ελένη Τουλουπάκη και Μαρία Τσατσούλα, στους ρόλους και στο χορό.

Όλοι οι συντελεστές, επαγγελματίες και μη, προσφέρονται αφιλοκερδώς με σκοπό την υποστήριξη της πολύ σημαντικής για την Ελλάδα έρευνας της αρχαίας όρχησης.

Η ομάδα προσφέρει την παράσταση στην υπηρεσία ανάδειξης και αναστύλωσης των αρχαίων θεάτρων και για τους σκοπούς του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, εντός και εκτός Ελλάδας.