Από την Τετάρτη 22 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο Άνετον η παράσταση «Η Γυναίκα της Πάτρας». Το έργο του Γιώργου Χρονά με την Ελένη Κοκκίδου σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάζεται στο πλαίσιο των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ».

Η αφήγηση της ζωής της πόρνης Πανωραίας στον Γιώργο Χρονά, μέσα από συνεντεύξεις που της πήρε ο ποιητής την δεκαετία του ‘80. Ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλάει για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη. Τραγουδάει, χορεύει, κλαίει, γελάει, θυμώνει, προκαλεί. Μία τολμηρή, ανατρεπτική, εκρηκτική παράσταση.

«Η γυναίκα της Πάτρας» είναι ένα βιβλίο που έγραψε ο Γιώργος Χρονάς, μεταφέροντας τις συνεντεύξεις που πήρε από την Πανωραία, μία διάσημη πόρνη της Πάτρας, η οποία άρχισε να εξασκεί το επάγγελμά της κατά την δεκαετία του ‘50. Η γυναίκα αυτή άνοιξε την ψυχή της στον ποιητή Γιώργο Χρονά, στις αρχές του ‘80, όταν συναντήθηκαν στην Πάτρα και του διηγήθηκε τη ζωή της. Μία ζωή ακραία, σκληρή, βίαιη, τρομαχτική, επικίνδυνη, αλλά ταυτόχρονα γεμάτη πάθος, ορμή και ηδονή.

Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας μετατρέπει το κείμενο σε ποίηση. Η γλώσσα της απελευθερωμένης λαϊκής ψυχής, αυτής που έχει ανάγκη να μιλήσει, είναι η γλώσσα που δημιούργησε το δημοτικό, το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι, και η Πανωραία, άθελά της, συνθέτει μονολογώντας μία τέτοια «μουσική», ένα τραγούδι σπαραχτικό, άμεσο και αληθινό.