Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος δεν ζει μόνο στις ψυχές των Ελλήνων αλλά και στις ψυχές ανθρώπων απανταχού της γης. Οι Σύριοι ακόμα καυχιόνται πως κρατάνε από κει, ενώ γείτονες λαοί διεκδικούν ανιστόρητα τη δόξα και το μεγαλείο του.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Για τον Αλέξανδρο μιλά η μητέρα του, η Ολυμπιάδα, που κληροδότησε στο γιο της την ισχυρή προσωπικότητά της. Την υποδύεται με αρχαιοπρέπεια η Κάτια Σπερελάκη, η οποία έγραψε και το μαγευτικό κείμενο, ένας μονόλογος από τους επτά που με μεγάλη επιτυχία παρουσιάζονται στον Πολυχώρο Vault, στο πλαίσιο του θεατρικού project «Ο Γιος μου».

Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 373 π.χ στην Πασσαρώνα της Ηπείρου, είναι κόρη του Νεοπτόλεμμου ΙΙ, ιδρυτή του βασιλικού οίκου  των Μολοσσών, αδελφή της Τρωάδας και του Αλέξανδρου. Ως νεαρή πριγκίπισσα της Ηπείρου ονομαζόταν Πολυξένη, Μυρτάλη ως μύστις των Βακχικών και Καβειρίων Μυστηρίων. Ως σύζυγος του Φιλίππου, βασιλέως της Μακεδονίας, ονομάστηκε Ολυμπιάδα.

Η διορατικότητα, η πολιτική και πολεμική της δράση, η άμετρη φιλοδοξία της και η επιθυμία της να εξασφαλίσει στο γιο της ένα μέλλον βασιλικό την ώθησε να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον. Σαν Στρατονίκη ηγείται των πιστών οπαδών του Αλεξάνδρου ενάντια στους επιγόνους που διαμέλισαν την αυτοκρατορία.

Στη σκηνή η Κάτια Σπερελάκη εκπληρώνει ερμηνευτικά το σκηνοθετικό όνειρο του γιου της, Σήφη Μάϊνα. Η σκηνική προσέγγισή της αυτόφωτης προσωπικότητας της Ολυμπιάδας  επιχειρείται να παρουσιαστεί όσο είναι δυνατόν κοντύτερα στην πραγματική της εικόνα. Η ηθοποιός ευειδής, αρχοντική, επιβλητική και τρομερά ελκυστική  αναμετράται με την γυναίκα μάνα, σύζυγο και βασίλισσα Ολυμπιάδα.

Μέσα από την αφήγηση αποκαλύπτεται η αγάπη, η τρυφερότητα, η αγωνία, ο πόνος της μάνας, ο έρωτας, οι επιθυμίες, η ζήλια, η εκδίκηση και διεκδίκηση της θέσης της δίπλα στον σύζυγο βασιλιά. Αποκαλύπτεται η δυναμικότητα, οι μηχανορραφίες, η δολιότητα, το ανάλγητο δολοπλόκο και ηθικά αδίστακτο της φύσης της.

Η Κάτια Σπερελάκη ανασταίνει τη νεκρή βασιλομήτορα και βασίλισσα φλερτάροντας με το φανταστικό, το υπερφυσικό της ιέρειας που εμφανίζεται με εξημερωμένα φίδια. Άλλοτε γήινη και άλλοτε μύστις, μεγαλοπρεπής στο κομψότατο πορφυρό και ελληνοπρεπές φόρεμά της, η πρωταγωνίστρια μιλά για τον θεατρικό γιο της σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Ο Αλέξανδρος (356 – 323) π.χ γεννήθηκε στην Πέλλα, ήταν βασιλεύς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας, ο ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά των Περσών,  Φαραώ της Αιγύπτου, ένας στρατηγός που στα μελλοντικά του σχέδια ήταν η κατάκτηση της Αραβίας και της Β. Αφρικής.

Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά μέτρα. Πέθανε στη Βαβυλώνα στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα σε ηλικία 32 ετών.Η θρυλούμενη καταγωγή του  από τον ημίθεο Ηρακλή (γενάρχη των Αργεαδών Μακεδόνων) και από τον Αχιλλέα (πατέρας του Νεοπτόλεμου) και η επιρροή του Αριστοτέλη καθόρισε τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε για τον σκοπό των εκστρατειών του, το πέρασμα στη Μ. Ασία, στην Παλαιστίνη, στις Ανατολικές σατραπείες, στην Ινδία και τον δρόμο της επιστροφής, τον θάνατό του και την επιθυμία του η βασιλεία του να ανατεθεί «τω κρατίστω». Ο Αλέξανδρος, ο Δίκερως, Σικάντερ και Ισκαντάρ κατέκλυσε την Τέχνη και  την Λαϊκή Παράδοση.

Η υστεροφημία του ως  «μεγαλύτερος στρατηγικός εγκέφαλος» στον τομέα της ψυχολογικής στρατηγικής, τον καθιστά διεθνώς μια από τις σπουδαιότερες των προσωπικοτήτων.

Ο Στράβων είπε  «όλοι όσοι έγραψαν για τον Αλέξανδρο προκαλούσαν το θαυμαστό από το αληθινό». Γεγονός που κάθε λαός μετέπλασε σύμφωνα με τη δική του πολιτισμική κατάσταση, αναπτύσσοντας μια κοντινή σχέση με τον μυθικό στρατηλάτη. Έτσι η ιστορική πραγματικότητα εξασθένιζε, ενώ γιγάντωνε βαθμιαία η δημοτικότητα και η παγκοσμιότητά του, που εξακολουθεί να λοιδορείται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Συντελεστές

Κείμενο: Κάτια Σπερελάκη
Σκηνοθεσία: Σήφης Μάινας
Σκηνικά: Λήδα Σπερελάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Άκης Σαμόλης
Φωτογραφίες: Βασίλης Βρεττός
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

Ερμηνεία: Κάτια Σπερελάκη

Ημέρες παραστάσεων:

Μάιος: Σάββατο 19:15 Κυριακή 21:15  έως την Κυριακή 27 Μαίου
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση Viva (http://www.viva.gr/tickets/ve nues/polyxoros-vault/) 10 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/Συνταξιούχοι
Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος Vault Theatre Plus

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)