Στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλήφθηκε και η ταινία Tanna που διεκδικεί βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας, το πρώτο για την Αυστραλία. ΄

Και οι κάτοικοι του νησιού, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό, συμμετείχαν στην ταινία και ενδέχεται να βραβευτούν γι’ αυτή- αν και δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους ταινία, ούτε ασφαλώς είχαν παίξει σε κάποια.

Η «Tanna» αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού που αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της αγάπης και να παντρευτεί παρά να υπακούσει στις επιθυμίες των γονιών του.

Η ταινία γυρίστηκε στη γλώσσα Nauvhal, μία από τις 110 που ομιλούνται στο Βανουάτου, με καστ τους χωρικούς.

Η ιδέα γεννήθηκε δέκα χρόνια πριν, όταν ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες της ταινίας Martin Butler  έστειλε τον δεύτερο, τον Martin Butler, στην Tanna για να προετοιμάσει ένα ντοκιμαντέρ. Ο Dean ενθουσιάστηκε με το τοπίο και την κουλτούρα του νησιού και βρήκε τρόπο να επιστρέψει εκεί.

Πριν λίγα χρόνια, προσέγγισε τους κατοίκους του μικρού χωριού Yakel για να δει εάν θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν σε μια μελλοντική ταινία. Η ιδέα ήταν πρωτοφανής για τους κατοίκους του νησιού που ζουν όπως οι πρόγονοί τους, κυνηγώντας με τόξα και βέλη και απέχοντας από τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής όπως ο ηλεκτρισμός.

Οι σκηνοθέτες τούς έδειξαν ταινίες στο λάπτοπ για να πάρουν μια ιδέα, οι κάτοικοι συμφώνησαν και κάπως έτσι η ταινία πήρε τον δρόμο της.

Το 2014 ο Dean έζησε στην κοινότητα του Yakel για επτά μήνες με τη γυναίκα και τα παιδιά του, προσπαθώντας να απορροφήσει όσα περισσότερα μπορούσε από την ιστορία και την κουλτούρα τους. Τα παιδιά του ενθουσιάστηκαν, γράφει η Daily Mail, έμαθαν να χρησιμοποιούν τόξο και βέλη και δεν σταμάτησαν να περιφέρονται στις κοιλάδες με τα παιδιά του χωριού.

Οι χωρικοί αφηγήθηκαν στον Dean την πραγματική ιστορία δύο ανθρώπων που, πολλά χρόνια πριν, αγαπιούνταν και βρέθηκαν μπλεγμένοι σε «πόλεμο» μέσα στη φυλή με θρυαλλίδα έναν κανονισμένο γάμο, κατά τις παραδόσεις, που απειλούσε να τους κρατήσει μακριά τον έναν από τον άλλο. Αυτή είναι η υπόθεση της Tanna.

jsdfhsd1 jsdfhsd3 jsdfhsd4 jsdfhsd5 jsdfhsd2