Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα εμφανιστεί το θρυλικό «Buena Vista Social Club» στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί. Οι λάτρεις της λάτιν μουσικής, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν νοερά στην Κούβα, μέσω των μουσικών που θα ηχήσουν στις 8 Ιουλίου, στο Τεχνόπολις,  στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το Buena Vista Social Club ήταν ένα θρυλικό «members club» στην Αβάνα της Κούβας, που αποτέλεσε ένα πολύ δημοφιλές στέκι μουσικών, καλλιτεχνών και διανοούμενων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940.

Στη δεκαετία του 1990, σχεδόν 50 χρόνια μετά το κλείσιμο του συλλόγου, ο θρύλος του αποτέλεσε την έμπνευση μιας σπάνιας ηχογράφησης από τον Κουβανό μουσικό Juan de Marcos Gonzαlez και τον Αμερικανό κιθαρίστα Ry Cooder με παραδοσιακούς Κουβανούς μουσικούς, μερικοί από τους οποίους υπήρξαν πρωτοστάτες στη σκηνή του θρυλικού club όταν αυτό βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας του.

Το album με το όνομα «Buena Vista Social Club», έγινε μια παγκόσμια επιτυχία που κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό, πουλώντας παραπάνω από 10.000.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα και κερδίζοντας ένα βραβείο Grammy το 1998. Το 2003 βρέθηκε στο #260 της λίστας, των 500 σημαντικότερων albums όλων των εποχών, του περιοδικού «Rolling stone» ενώ ο διεθνής τύπος έκανε πλέον λόγο για το «φαινόμενο της κουβανέζικης μουσικής».

Το συγκρότημα ενθαρρύνθηκε λοιπόν να παίξει με το πλήρες σχήμα στο Άμστερνταμ το 1998 αλλά και στο ιστορικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, εμφανίσεις μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις με τους μουσικούς.

Η ταινία του Wim Venters, που ονομάστηκε επίσης «Buena Vista Social Club», έγινε μεγάλη επιτυχία στo box office με σχεδόν 25.000.000$ πωλήσεις, αποσπώντας την υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ενώ κέρδισε πολυάριθμα βραβεία συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Η μεγάλη επιτυχία, τόσο του album όσο και της ταινίας, προκάλεσαν την αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική αλλά και γενικότερα την «λάτιν» μουσική, γεγονός που, μεταξύ άλλων, ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Κούβας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τα αυθεντικά μέλη του Buena Vista Social Club, όπως ο τρομπετίστας Manuel «Guajiro» Mirabal, o Barbarito Torres στο ισπανικό λαούτο και ο τρομπονίστας και αρχιμουσικός Jesus «Aguaje» Ramos με την προσθήκη νέων μελών όπως ο τραγουδιστής Carlos Calunga, ο βιρτουόζος πιανίστας Rolando Luna και περιστασιακά η εξαιρετική σόλο τραγουδίστρια Omara Portuondo ως μέλη μιας ορχήστρας 13 μελών, συνεχίζουν να πραγματοποιούν παγκόσμιες sold out περιοδείες αναπαράγοντας με τον καλύτερο τρόπο τους latin ρυθμούς και την ατμόσφαιρα της Κούβας.

Τιμές εισιτηρίων :
Αρένα 25€ / κάθισμα κερκίδας 30€
Στην είσοδο της συναυλίας: Αρένα 28€ / Κάθισμα κερκίδας 33€

Προπώληση:
Παγοποιείον, Τεχνόπολις, κατ. Ελευθερουδάκης, κατ. Αεράκης και στο www.ticketpro.gr

Πηγή: cretalive