Όσοι κοιμούνται αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι τους, δεν πρέπει να οδηγούν τις ώρες αιχμής το πρωί, καθώς το βιολογικό τους ρολόι δε λειτουργεί και τόσο καλά νωρίς το πρωί, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι «ξενύχτηδες» είναι πιο απρόβλεπτοι οδηγοί και έχουν λιγότερο έλεγχο του οχήματός τους στις 8 το πρωί, σε σχέση με τις 8 το βράδυ, όταν είναι πιο προσεχτικοί.

Αντίθετα, όσοι λειτουργούν καλύτερα το πρωί και σηκώνονται νωρίς είναι συνήθως πιο δραστήριοι και ενεργητικοί τις πρωινές ώρες και δεν επηρεάζονται από το τι ώρα είναι, εμφανίζοντας ελάχιστες διαφορές στις επιδόσεις τους.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία εξέτασε 25 εθελοντές -οι οποίοι ήταν είτε «πρωινοί» είτε «βραδινοί» τύποι- σε ένα προσομοιωτή οδήγησης στις 8 το πρωί και στις 8 το απόγευμα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα φυσικά σημάδια εγρήγορσης και επαγρύπνησης των εθελοντών και παρακολούθησαν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες παρέκκλιναν από το δρόμο ή ξεπερνούσαν την ταχύτητα-«στόχο» των 60 μιλίων την ώρα (96,5 χλμ/ώρα).

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Accident Analysis and Prevention και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δείχνουν ότι οι εργοδότες πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να προσαρμόζουν το ωράριό τους στις ώρες που είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και θα οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια.