Το θέμα της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα στον σύγχρονο κόσμο.

Γράφει η Έλενα Ράπτη*

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος ξεκίνησε την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβα στην Ελλάδα και συνεχίζω την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών σε συνεργασία με το Children’s Rights Division, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Οι αριθμοί της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών στη σύγχρονη ευρωπαϊκή (και ελληνική) κοινωνία είναι αμείλικτοι και τα περιστατικά σοκάρουν κάθε φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γιατί τις πιο πολλές φορές συνεχίζουν να είναι επί χρόνια αθέατα. Οι χώρες οφείλουν να θωρακιστούν νομοθετικά και επιχειρησιακά, προκειμένου να προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά.

Η Ελλάδα κινείται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση με τον πρόσφατο νόμο 4837/2021 για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τόσο ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα, που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν στο επίπεδο γενικών πολιτικών προστασίας των παιδιών. Με το νέο νόμο δημιουργείται ειδικό πλαίσιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων. Εισάγονται αυστηροί κανόνες ελέγχου και λειτουργίας των Φορέων Παιδικής Προστασίας, στους οποίους περιλαμβάνονται όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς πρόνοιας που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για την προστασία του παιδιού.

Εισάγεται Υποχρέωση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων και ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων σε κάθε φορέα. Εισάγονται κριτήρια απασχόλησης προσωπικού σε Φορείς Παιδικής Προστασίας, όπου πλέον ζητείται προσκόμιση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής ή δικαστικής χρήσης, για να διαπιστωθούν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα σε σχέση με τα παιδιά.

Τέλος, δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, ένα πραγματικά μεγάλο βήμα μπροστά, αφού πλέον προβλέπεται μια λεπτομερής στατιστική αποτύπωση των περιστατικών που θα βοηθήσει σε μια ολιστική διαχείριση του ζητήματος, με μέτρα, πολιτικές και παρεμβάσεις.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο 2 στα 100 περιστατικά κακοποίησης φτάνουν στις αρχές, αφού τα υπόλοιπα καλύπτονται από τη σιωπή, o νέος νόμος μπορεί να έχει μεγάλη συμβολή στην πρόληψη, στον πρώιμο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Δημιουργούμε ως χώρα ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών, χτίζουμε σιγά-σιγά για όλα τα παιδιά έναν ασφαλέστερο κόσμο.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία