Στην αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης κάποιοι εξακολουθούν να πολιτεύονται με συνθήματα βγαλμένα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Γράφει ο Νίκος Ρωμανός*

Ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός που συντελείται αλλά και η πανδημία που έφερε νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα παγκοσμίως επιταχύνοντας τις εξελίξεις φέρνει μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Και σε αυτό το περιβάλλον με τις παθογένειες που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις δεκαετιών, να άρει αδικίες, να εναρμονίσει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να μας πάει ένα βήμα μπροστά.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι πράγματι μία επανάσταση. Δίνει τα εχέγγυα στον εργαζόμενο ότι δεν θα μπορεί ο εργοδότης να αυθαιρετεί σε βάρος του.

Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας στον ΣΕΠΕ; Ελάχιστοι Ποιος θα σηκώσει ανάστημα στον εργοδότη του για τη μη τήρηση όλων όσα προβλέπονται από τη σύμβαση εργασίας; Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα το κάνουν γνωρίζοντας ότι το να βρεις δουλειά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Είναι πολύ κοντά- μόλις το 2017 -2018 επί ΣΥΡΙΖΑ που κραυγάζει για επιστροφή του εργασιακού μεσαίωνα- για να ξεχάσει κανείς τις ανήθικες μεθόδους εργοδοτών που έστελναν «μπράβους» να συνοδεύσουν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη του δώρου και να το επιστρέψουν στην εταιρία.

Πόσοι εργαζόμενοι φοβήθηκαν και δεν προχώρησαν σε αντίστοιχες ή άλλου τύπου καταγγελίες;

Μπορεί η νομοθεσία να είναι αυστηρή και να πέφτουν βαριές καμπάνες στις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Το εργαλείο για να χτυπήσεις το πρόβλημα στη ρίζα του είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα αποτυπώνει απευθείας, όντας διασυνδεδεμένη με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το ωράριο εργασίας, την υπερεργασία και τις υπερωρίες, τα ρεπό και τις άδειες.

Η αυθαιρεσία, η απλήρωτη υπερωρία, η δουλειά χωρίς λεφτά και ασφάλιση με τη γενικευμένη χρήση της ψηφιακής κάρτας θα λάβουν τέλος.

Επιπροσθέτως η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή θα δώσει τα εχέγγυα για ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς εργασίας διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανένα πολιτικό σύστημα «εξυπηρετήσεων» δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Όσο για την κατάργηση του οκταώρου και η αμοιβή με ρεπό (!!!), το βασικό αντιπολιτευτικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που φρόντισε πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο να μας ενημερώσει με αφίσες στους δρόμους, όχι μόνο δεν υφίσταται ως είδηση αλλά ούτε ως πιθανό ενδεχόμενο.

Το οκτάωρο είναι κατοχυρωμένο και δεν αλλάζει ακόμη και αν μια κυβέρνηση το επεδίωκε. Διευθετείται ο χρόνος εργασίας αν το επιθυμεί ο εργαζόμενος χωρίς να θίγεται το ωράριο και επιπλέον αυξάνεται και ο αριθμός των υπερωριών που μπορεί να κάνει. Με τη ρύθμιση που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο θα αποτελεί πλέον «ατομικό δικαίωμα» του εργαζόμενου να επιδιώξει να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του για να καλύψει τις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, χωρίς να περιμένει την έγκριση του συνδικάτου.

Και δυστυχώς εδώ βρίσκεται η πραγματική αιτία της φτηνής αντιπολίτευσης με fake news. Το κόψιμο των προνομίων των συνδικαλιστών και το μπλόκο στη δυνατότητα των ακραίων στοιχείων να εκβιάζουν την κοινωνία και να ταλαιπωρούν τους πολίτες είναι που πονάει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό έχει στήσει μια βιομηχανία ψεμάτων που θα καταρρεύσει στην πράξη και πολύ σύντομα όταν θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, ένα βήμα που μας πάει πιο κοντά στο μέλλον και αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα μπορούν αγκαζέ με τους εργατοπατέρες του παρελθόντος να μείνουν πίσω ανασύροντας και άλλα συνθήματα του παρελθόντος.

*Ο Νίκος Ρωμανός είναι ο διευθυντής Γραφείου Τύπου ΝΔ