Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε στα μέσα Μαρτίου το Δικαστήριο κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα προανήγγειλε παράλληλα κυρώσεις εις βάρος Βρετανών υπουργών και δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ αιτιολόγησε αυτές τις νέες κυρώσεις κάνοντας λόγο για «ακλόνητη στρατιωτική υποστήριξη του Λονδίνου» προς το Κίεβο και «την επιθετική εφαρμογή (…) μιας εχθρικής αντιρωσικής πολιτικής», έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Συνολικά 54 άτομα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Ρωσίας που στοχεύουν Βρετανούς, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία.

Το Δικαστήριο, με έδρα την Χάγη, εξέδωσε τον Μάρτιο διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, του προέδρου της Ρωσίας, για την αρπαγή των παιδιών της Ουκρανίας. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της έκδοσης αυτού του εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ, στα μέσα Μαρτίου, η Μόσχα απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του Χαν και τριών δικαστών του ΔΠΔ. Στα μέσα Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τον Χαν στη λίστα καταζητούμενων στη Ρωσία.

Μεταξύ των άλλων που στοχοποιούνται από τις νέες ρωσικές κυρώσεις, «η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού Λούσι Φρέιζερ, η οποία πιέζει ενεργά για τη διεθνή αθλητική απομόνωση της Ρωσίας, και η Βρετανίδα υφυπουργός Άμυνας Άναμπελ Γκόλντι, η οποία είναι αρμόδια για παράδοση όπλων στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις εις βάρος Βρετανών δημοσιογράφων από το BBC, τον Guardian και την Daily Telegraph, που κατηγορούνται από τη Μόσχα ότι «εμπλέκονται» στη «διάδοση ψευδών ειδήσεων» για τη Ρωσία και στην «υποστήριξη δραστηριοτήτων ενημέρωσης και προπαγάνδας» του Κιέβου.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Λονδίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου.