O Ντέιβιντ Γκρους, ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που προκάλεσε σάλο με τις αποκαλύψεις του για τα UFO, μίλησε επίσημα στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίζοντας πως υπάρχει μια σκανδαλώδης συγκάλυψη σχετικά με μυστηριώδη ευρήματα για αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα και ανεξήγητα φαινόμενα (UFO ή UAP). Στόχος είναι να παραμείνουν στο σκοτάδι τόσο οι πολίτες των ΗΠΑ, όσο και οι αμερικανοί νομοθέτες.

Στην πολυαναμενόμενη κατάθεσή του, που ενίσχυσε τη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση σημαντικών ντοκουμέντων από το Πεντάγωνο αλλά και τις σχετικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, ο Ντέιβιντ Γκρους, σύμφωνα με το Time, αναφέρθηκε σε μυστικό πρόγραμμα αντίστροφης μηχανικής UFO αλλά ακόμη και σε εντοπισμό «μη ανθρώπινου βιολογικού» υλικού υποτιθέμενες τοποθεσίες συντριβής αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων.

Σημειώνεται πως ο Ντέιβιντ Γκρους, πολλές φορές παρασημοφορημένος για τις υπηρεσίες του σε μυστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αμερικανικής ασφάλειας, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανάλυσης ανεξήγητων φαινομένων (UAP) από το 2019-2021, ενώ από το 2021 έως το 2022 ήταν συνεπικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA).

Η κατάθεση του Ντέιβιντ Γκρους αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Κογκρέσου να πιέσει τις αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες για περισσότερη διαφάνεια. Αν και για πολλά χρόνια εντάσσονταν στις θεωρίες συνωμοσίας, εδώ και μερικά χρόνια οι αναφορές για UFO έχουν λάβει επίσημη «σφραγίδα» ενισχύοντας τα σενάρια για εξωγήινη ζωή και προκαλώντας ταυτόχρονα μια πρωτοφανή συσπείρωση των δύο πλευρών του πολιτικού φάσματος, των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζητούν περισσότερη ενημέρωση για το θέματα, εντάσσοντάς το σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως σε επίσημη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 510 θεάσεις UFO από το 2004. Τα  βίντεο συνήθως δείχνουν ιπτάμενα αντικείμενα να κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, χωρίς εμφανή μέθοδο πρόωσης.

«Τα UAP, ό,τι κι αν είναι, μπορεί να αποτελούν σοβαρή απειλή και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρόμπερτ Γκαρσία από την Καλιφόρνια. «Ο τεράστιος αριθμός αναφορών, πληροφοριοδοτών και ιστοριών αγνώστων ανώμαλων φαινομένων θα πρέπει να εγείρει πραγματικά ερωτήματα και να δικαιολογεί έρευνα και επίβλεψη. Και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε να υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση, όχι λιγότερη. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για αυτά, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε».

«Θα αποκαλύψουμε τη συγκάλυψη, και ελπίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή πολλών ακόμη ακροάσεων και πολλών περισσότερων ανθρώπων που θα μιλήσουν για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τιμ Μπέρσετ, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Τενεσί.

Κατά την κατάθεσή του στην υποεπιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γκρους ισχυρίστηκε πως βάσει δεκάδων μαρτυριών οι αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους τμήματα από UFO που συνετρίβησαν και έχουν θέσει σε εφαρμογή εδώ και δεκαετίες πρόγραμμα αντίστροφης μηχανικής. Όπως τόνισε, ο ίδιος ηγήθηκε των προσπαθειών του υπουργείου Άμυνας για την ανάλυση των αναφερόμενων θεάσεων και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα πολλών δεκαετιών του Πενταγώνου σχετικά με τη συλλογή και την ανακατασκευή των καταστραμμένων UFO.

Ερωτηθείς από βουλευτές για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο Γκρους ισχυρίστηκε πως χρηματοδοτείται από μυστικά κεφάλαια, τα οποία, βάσει προϋπολογισμου, προορίζονται για άλλα προγράμματα αλλά τελικά καταλήγουν σε αυτό. Όταν του ζητήθηκε να τεκμηριώσει περαιτέρω τους ισχυρισμούς του, ο Γκρους υποστήριξε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, καθώς οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες για να κοινοποιηθούν. Ωστόσο υπογράμμισε πως ιδιωτικά θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά περισσότερα.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο, που το τελευταίο διάστημα έχει επιβεβαιώσει ορισμένα από τα ντοκουμέντα στα οποία έχουν καταγραφεί UFO, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Γκρους και ισχυρίζεται πως ισορροπώντας στην υποχρέωση προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών και ενημέρωσης του κοινού, είναι σταθερά δεσμευμένο στην έγκαιρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Κογκρέσου.

Εκτός από τον Γκρους, στην επιτροπή του Κογκρέσου κατέθεσαν και ο Ράιαν Γκρέιβς, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο απόστρατος Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, Ντέιβιντ Φρέιβορ. Και οι δύο ισχυρίστηκαν πως υπήρξαν μάρτυρες UFOs. Μάλιστα ο Γκρέιβς υπογράμμισε πως «αυτές οι θεάσεις δεν είναι σπάνιες ή μεμονωμένες». «Πιλότοι της πολεμικής αλλά και της πολιτικής αεροπορίας, άνθρωποι των οποίων η ζωή εξαρτάται από την ακριβή ταυτοποίηση, γίνονται συχνά μάρτυρες αυτών των φαινομένων».

Ο Γκρέιβς αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης στα ανοικτά της ακτής της Βιρτζίνια, το αεροσκάφος του έφτασε σε κοντινή απόσταση σε ένα ιπτάμενο αντικείμενο «σκούρου γκρι ή μαύρου χρώματος, που ήταν ένας κύβος μέσα σε μια σφαίρα». Υπολογίστηκε πως η διάμετρος της σφαίρας ήταν έως και 5 μέτρα και το αντικείμενο στεκόταν ακίνητο στον αέρα, κόντρα στον άνεμο. Η άσκηση τερματίστηκε άμεσα και η μοίρα του υπέβαλε σχετική έκθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο δεν υπήρξε καμία επίσημη αναγνώριση του συμβάντος.

Από την πλευρά του ο Φρέιβορ εξιστόρησε τη συνάντησή του το 2004 με ένα αντικείμενο στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. Όπως είπε, σύμφωνα με το CBS, ο ίδιος και ένας άλλος πιλότος εντόπισαν ένα αντικείμενο σε σχήμα οβάλ να αιωρείται λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προτού ανέβει με μεγάλη ταχύτητα στα 12.000 πόδια. Στη συνέχεια επιτάχυνε περαιτέρω και εξαφανίστηκε. Περίπου ένα λεπτό αργότερα, εντοπίστηκε ξανά σχεδόν 60 μίλια μακρύτερα.

«Νομίζω ότι αυτό που βιώσαμε ήταν, όπως είπα, πολύ πέρα ​​από την επιστήμη των υλικών και τις δυνατότητες που είχαμε εκείνη την εποχή, αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή ή που θα έχουμε τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια», σημείωσε ο Φρέιβορ. «Εάν τα UAP είναι ξένα drones, είναι επείγον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε ο Γκρέιβς και πρόσθεσε: «Αν είναι κάτι άλλο, είναι θέμα της επιστήμης. Και στις δύο περιπτώσεις, τα μη αναγνωρισμένα αντικείμενα αποτελούν ζήτημα για την ασφάλεια των πτήσεων».

Ο Γκρέιβς υπογράμμισε πως οι περισσότεροι πιλότοι αυτόπτες μάρτυρες σιωπούν καθώς φοβούνται «επαγγελματικές επιπτώσεις». Και ενώ δεν υφίσταται κάποια αρχή που επίσημα να επιβάλλει τη «σιωπή», υπάρχει ένας μηχανισμός που στιγματίζει όσους μιλούν, απαξιώνοντας τους ισχυρισμούς και παρουσιάζοντάς τους ως υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας.

Διαβάστε επίσης: «Είτε πιστεύετε στα UFO, είτε όχι, είναι σαφές ότι κάτι συμβαίνει»