Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία προς τη Λευκορωσία, κάτι που αποτελεί απάντηση στις πιέσεις που ασκεί το ΝΑΤΟ στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η μετεγκατάσταση έχει ήδη αρχίσει, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Μάλιστα, η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με τη στενή της σύμμαχο Λευκορωσία για την αποθήκευση των πυρηνικών κεφαλών σε ειδική εγκατάσταση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός.

Σημειώνεται, ότι πριν από λίγους μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την πρόθεση του για τη συγκεκριμένη μεταφορά.

Τότε, το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της χώρας να συνεργαστεί με τη Ρωσία με σημερινή δήλωσή του, στην οποία υπογραμμίζει πως το Μινσκ ενεργεί για να προστατευθεί από τη Δύση. «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας δεχόταν άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη δήλωση.

«Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες και τις θεμιτές ανησυχίες και κινδύνους στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει ενισχύοντας τις δυνατότητές της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».

Το Μινσκ υποστηρίζει πως τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δε θα ελέγχει τα όπλα αυτά.