Για το θέμα της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος χαρακτήρισε προβληματική τη σύλληψη του Δημάρχου Χειμάρρας.

«Αντιλαμβάνομαι πως οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δικαστηρίων, είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας δημοκρατίας αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Μπελέρη, δυο μέρες πριν τις εκλογές.

Ενώ περιμένουμε τα στοιχεία να αναδυθούν, η Ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Τι κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε πως οι Αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;» ανέφερε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων, θα κρίνει το μεσημέρι της επόμενης Δευτέρας, αν η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη θα συνεχιστεί ή θα αποφυλακιστεί.

Τον Μπελέρη επισκέφθηκε την Πέμπτη στις φυλακές Αυλώνας, ο γγ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος, ώστε να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής του.