Ένας 33χρονος, ο οποίος σχετιζόταν με ακροδεξιές νεοναζιστικές οργανώσεις, είναι ο δράστης του νέου μακελειού στο Τέξας, των ΗΠΑ. Ο Μαουρίσιο Γκαρσία, που εργαζόταν ως φύλακας και έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, φέρεται να χρησιμοποίησε ένα τουφέκι τύπου AR-15 για να σκορπίσει το θάνατο, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και άλλα όπλα.

Ο δράστης φορούσε εξοπλισμό μάχης με τα διακριτικά RWDS, τα οποία παραπέμπουν στο «Ακροδεξιά Ομάδα Θανάτου» («Right Wing Death Squad»), ένα δημοφιλές ακρωνύμιο στους κύκλους των νεοναζιστών και των παραστρατιωτικών ομάδων της λευκής υπεροχής, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Ο Μαουρίσιο Γκαρσία δεν έχει ποινικό μητρώο, αλλά τα κίνητρα της επίθεσης του παραπέμπουν σε έγκλημα μίσους και εγχώρια τρομοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από ρατσιστικά σχόλια με αναρτήσεις εθνικιστικής ρητορικής και εικόνες μίσους, συμπεριλαμβανομένων ναζιστικών συμβόλων και προπαγανδιστικού υλικού της θεωρίας της λευκής υπεροχής. Δεν αποκλείουν μάλιστα ο Γκαρσία να είχε σχέση με μια τοπική νεοναζιστική ομάδα.

Το ακρωνύμιο «RWDS» έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ρούχα ορισμένων ακροδεξιών ομάδων, σε πορείες ή συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα τις ημέρες πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Μέλη των Proud Boys, μιας εκ των δημοφιλέστερων ακροδεξιών οργανώσεων, έχουν καταγραφεί με καπέλα, μπλουζάκια και αλεξίσφαιρα γιλέκα «RWDS», από τον Δεκέμβριο του 2020. ( https://www.newyorker.com/magazine/2021/01/25/among-the-insurrectionists )

Νωρίτερα το 2018 μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν επίσης εμφανιστεί με μπλουζάκια «RWDS», με το ακρωνύμιο να χρησιμοποιείται μαζί με μια εικόνα του δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, η οποία ανέφερε: «Ο Πινοσέτ δεν έκανε τίποτα κακό». Το μήνυμα παραπέμπει σε μια υπεράσπιση των μαζικών εκκαθαρίσεων και των επιχειρήσεων εξόντωσης που είχε πραγματοποιήσει ο Πινοσέτ.

Εξάλλου το ακρωνύμιο «RWDS» καταγράφεται σε πλήθος memes που αναρτούν ακροδεξιοί, υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής.

Το Daily Beast αναφέρει πως το 2021 πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού συνδέθηκε μια ομάδα που αυτοαποκαλούνταν «Ακροδεξιά Ομάδα Θανάτου» και η οποία βρισκόταν υπό ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανό σχέδιο επίθεσης στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος με εκρηκτικά, εκτοξευτές ρουκετών και πολυβόλα.

Σημειώνεται πως η ένοπλη επίθεση με δράστη τον Μαουρίσιο Γκαρσία προηγήθηκε ενός ακόμη αιματηρού περιστατικού στο Τέξας, το οποίο επίσης φαίνεται να έχει ρατσιστικά κίνητρα, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες. Συγκεκριμένα ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε στάση λεωφορείου μπροστά από κέντρο υποδοχής μεταναστών. Συνολικά οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν. «Όλα έγιναν σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο δολοφόνος έφτασε με το αυτοκίνητο του, μας έδειχνε με το δάχτυλο και μας έβριζε», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.