Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίσσονται στη Σερβία, καθώς ο θρήνος απλώνεται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα μετά και τη νέα ένοπλη επίθεση, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων από το χέρι ενός 21χρονου.

Το Σέπσιν και το Μάλι Οράσιγιε βυθίστηκαν και αυτά στο πένθος για τον χαμό των συνανθρώπων τους, που δεν γλύτωσαν από τη μανία του 21χρονου μακελάρη. Το ίδιο και το Ντούμπονο.

«Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο τρομακτικό» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφαν ο οποίος ανέφερε ότι πέντε λεπτά πριν αρχίσει το μακελειό καθόταν και ο ίδιος μπροστά από το σχολείο με την παρέα όπου βρισκόταν και τα θύματα.

Αποκάλυψε ότι ο δράστης επίσης βρισκόταν μπροστά από το σχολείο, διαπληκτίστηκε φραστικά με κάποιον και αποχώρησε. «Ο διαπληκτισμός δεν ήταν τόσο σοβαρός ώστε να περιμένει κανείς πως θα προκαλούσε τέτοια αντίδραση» εξηγεί ο Στέφαν.

Πώς έγινε το μακελειό

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ενεπλάκη σε διένεξη στο προαύλιο σχολείου αργά χθες το βράδυ στο χωριό Ντουμπόνα, κοντά στο Βελιγράδι, και έφυγε, αλλά επέστρεψε με τουφέκι εφόδου και περίστροφο και άρχισε να πυροβολεί. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και εξακολούθησε να πυροβολεί αδιακρίτως τον κόσμο μέσα από το όχημα στο οποίο επέβαινε σε άλλα δύο χωριά.

Όπως μετέδωσε το RTS, ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας και η αδελφή του βρίσκονται μεταξύ των νεκρών.

«Είναι θλιβερό, ο νεαρός αστυνομικός ήταν στην ίδια ηλικία με την κόρη μου, έχει γεννηθεί το 1998», δήλωσε μια μεσήλικη γυναίκα στο χωριό Ντουμπόνα. «Η κόρη μου πήρε ηρεμιστικά, δεν μπορέσαμε να κοιμηθούμε όλη τη νύχτα, είχαν μεγαλώσει μαζί», πρόσθεσε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην επιχείρηση για την σύλληψη του υπόπτου μετείχαν περίπου 600 Σέρβοι αστυνομικοί και μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας και της χωροφυλακής, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RTS, το οποίο πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης ελικόπτερο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι κινητοποιήθηκαν πολλές περίπολοι της αστυνομίας για να εντοπιστεί ο δράστης.

Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος για τους τραυματίες, σύμφωνα και πάλι με το RTS.

Το νέο αυτό μακελειό σημειώθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ σε τρία χωριά κοντά στο Μλαντένοβατς, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου εξήντα χιλιομέτρων νότια του Βελιγραδίου, ενώ η χώρα είχε ήδη συγκλονιστεί από τον θάνατο σε σχολείο της πρωτεύουσας 9 ανθρώπων –8 παιδιών και του φύλακα– την Τετάρτη από τα πυρά 13χρονου.

«Είναι τρομερό για τη χώρα μας, τεράστια ήττα. Σε δύο μέρες τόσοι πολλοί (…) σκοτώθηκαν», δήλωσε άλλος κάτοικος του χωριού Ντουμπόνα.

Μετά το μακελειό στο σχολείο στο Βελιγράδι, η σερβική κυβέρνηση εισήγαγε διετή απαγόρευση στην έκδοση νέων αδειών οπλοφορίας, αναθεώρηση των υπαρχουσών αδειών και ελέγχους για τον τρόπο φύλαξης των όπλων από τους κατόχους τους.

Σχεδόν πλήρη αφοπλισμό προτείνει ο Βούτσιτς

Μετά τα δύο μακελειά αυτήν την εβδομάδα που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, οι 8 από τους οποίους ήταν μαθητές, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της βαλκανικής χώρας.

«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία», σημείωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό σε διάστημα δύο ημερών στη χώρα, στο οποίο νεαρός άνδρας σκότωσε 8 ανθρώπους σε τρία χωριά κοντά στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν «σχεδόν πλήρη αφοπλισμό» στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 «σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000». Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου «τρομοκρατική επίθεση» το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και «επίθεση εναντίον όλων μας».

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Μετά τον θάνατο την Τετάρτη 8 μαθητών και του φύλακα και τον τραυματισμό 6 μαθητών και μίας καθηγήτριας σχολείου στο κέντρο του Βελιγραδίου από τα πυρά 13χρονου μαθητή, ένας 21χρονος άνδρας πυροβόλησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ και σκότωσε άλλους 8 ανθρώπους με αυτόματο όπλο και τραυμάτισε 14 σε τρία χωριά της περιφέρειας Μλαντένοβατς, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα θύματα του δεύτερου μακελειού είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας.