Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (21/4) ότι είναι έτοιμες να ανοίξουν εν μέρει όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν ώστε οι άλλες χώρες να μπορέσουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους.

«Οι RSF επιβεβαιώνουν την πλήρη ετοιμότητά τους να συνεργαστούν, να συντονίσουν και να παράσχουν όλες τις διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν στους αλλοδαπούς και τις (διπλωματικές) αποστολές να αποχωρήσουν από τη χώρα με ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν σε ποιο βαθμό ελέγχουν οι RSF τα αεροδρόμια του Σουδάν.

Η Βρετανία από την πλευρά της με βάση και την εξέλιξη αυτή θέτει στρατιωτικές δυνάμεις και αεροσκάφη σε κατάσταση ετοιμότητας σε μια βάση της στο εξωτερικό, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και των Βρετανών πολιτών από το Σουδάν, μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής (21/4) το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Άμυνας βοηθά το υπουργείο Εξωτερικών στον σχεδιασμό διαφόρων πιθανών ενδεχομένων.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ είχε τώρα το βράδυ της Παρασκευής (21/4) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις στο Σουδάν και τον στενό συντονισμό για τις μελλοντικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων και λοιπών πολιτών της ΕΕ από τη χώρα, μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.