Η μικρή πόλη Calais στο Μέιν των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε δασική έκταση κοντά στα σύνορα με τον Καναδά και αριθμεί κάτι παραπάνω από 3.000 κατοίκους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον «κυνηγών μετεωριτών». Αυτό γιατί υπάρχουν υποψίες ότι στην περιοχή έπεσαν μετεωρίτες και μουσείο προσφέρει 25.000 δολάρια ανταμοιβή σε όποιον τους πάει θραύσματα.

Η πτώση, σαν φωτεινή σφαίρα φωτιάς, έγινε ορατή ακόμη και στο φως της ημέρας γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου (8/4), όπως δήλωσε ο Ντάριλ Πιτ, πρόεδρος του τμήματος μετεωριτών στο Maine Mineral and Gem Museum στο Μπέθελ.

Η NASA δήλωσε ότι η πτώση του μετεωρίτη παρατηρήθηκε στο ραντάρ – για πρώτη φορά για το Μέιν – και οι μάρτυρες άκουσαν κρότους.

Το μουσείο θέλει να προσθέσει τα θραύσματα στη συλλογή του από πέτρες της σελήνης και του Άρη, δήλωσε ο Πιτ, οπότε οι πρώτοι «κυνηγοί μετεωριτών» που θα παραδώσουν ένα δείγμα βάρους ενός κιλού θα διεκδικήσουν το βραβείο των 25.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Πιτ το γεγονός ότι το ραντάρ εντόπισε την πύρινη πτώση επιβεβαιώνει ότι κομμάτια από τους μετεωρίτες μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν γνώση του θέματος, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα ψάξουν και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανεύρεσης», δήλωσε ο Πιτ.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι υπάρχουν κομμάτια από τους μετεωρίτες αρκετά μεγάλα για να ικανοποιήσουν τους όρους του μουσείου και να βοηθήσουν τους «κυνηγούς μετεωριτών» να διεκδικήσουν την πληρωμή.

Η NASA ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι «οι μάζες μετεωριτών που υπολογίστηκαν από τις καταγραφές των ραντάρ κυμαίνονται από 1,59 γραμμάρια έως 322 γραμμάρια, αν και μπορεί να έχουν πέσει και μεγαλύτερες μάζες».