Ένας καλλιτέχνης, κάτοικος της ρωσικής πόλης Ανάπα, στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου δημιούργησε ένα εντυπωσιακό πορτρέτο του Γιούρι Γκαγκάριν, έκτασης 30 μέτρων,σε παραλία της περιοχής.

Το σχέδιο του είναι η εικόνα-σύμβολο του Γιούρι Γκαγκάριν μέσα στο διαστημόπλοιο που τον μετέφερε στο διάστημα, συνοδευόμενο από την ατάκα του «Φύγαμε!». Ο Λέονιντ Βάλιτοφ υποστήριξε πως έκανε το σχέδιο στην άμμο για να γιορτάσει την επέτειο του πρώτου ταξιδιού ανθρώπου στο διάστημα – το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου του 1961.

Το πορτρέτο αυτό κατέγραψε σε βίντεο και ανάρτησε στον επίσημο ιστότοπό του ο Δήμος της Ανάπα.

Η πτήση του Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν με το Βοστόκ-1 ήταν η μοναδική στην οποία συμμετείχε, ωστόσο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαστημικές προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο πήρε το όνομά του ως φόρος τιμής.

Ο Γκαγκάριν πέθανε το 1968 όταν το αεροσκάφος MiG-15 που πετούσε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Προς τιμήν του έχει ιδρυθεί το βραβείο Γιούρι Γκαγκάριν.

Το όνομά του έκανε το γύρο του κόσμου και του απονεμήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μεταλλίων και βραβεύσεων.