Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε εχθρική δύναμη κι έχει «χάσει» τη Ρωσία, η οποία θα αντιδράσει με «σκληρό» τρόπο αν χρειαστεί, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα (4/4).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει “χάσει” τη Ρωσία. Και η ευθύνη είναι δική της», δηλώνει ο κ. Λαβρόφ στην ηλεκτρονική έκδοση της ρωσικής εφημερίδας Argumenty i Fakty («Επιχειρήματα και γεγονότα»). «Είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ και οι ηγέτες της ΕΕ που δηλώνουν ανοικτά ότι θεωρούν απαραίτητο να καταφερθεί, όπως το θέτουν, στρατηγική ήττα στη Ρωσία».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η Μόσχα έχει πάρει τις αποφάσεις της για το πώς θα αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τόνισε πως εφοδιάζει το «εγκληματικό καθεστώς» στο Κίεβο με όπλα και του στέλνει εκπαιδευτές.

«Αντιδρώντας σε εχθρικά μέτρα, θα ενεργούμε με σκληρό τρόπο αν είναι απαραίτητο, με βάση τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και την αρχή της αμοιβαιότητας, που είναι αποδεκτή στη διπλωματική πρακτική», είπε.

Ρωσικά UAVs έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού

Ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας «ζημιές», ανακοίνωσαν σήμερα (4/4) οι τοπικές αρχές.

«Ο εχθρός έπληξε την Οδησσό και την περιφέρειά της με UAVs», ανέφερε η τοπική διοίκηση μέσω Facebook. «Υπάρχουν ζημιές», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Γιούρι Κρουκ ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως ενεργοποιήθηκε η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και προειδοποίησε εναντίον πιθανού δεύτερου κύματος επιθέσεων.

Η Οδησσός ήταν κάθε χρόνο ο προορισμός χιλιάδων τουριστών, Ουκρανών και Ρώσων, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης, η πόλη έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον Ιανουάριο, η UNESCO ενέγραψε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν.

Η υποστήριξη συνεχίζεται

Στο μεταξύ, η υποστήριξη προς την Ουκρανία συνεχίζεται. Όπως ανέφεραν ουκρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έλαβε 2,7 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ, μια πρώτη δόση από το συνολικό οικονομικό πακέτο με το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί η χώρα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εν καιρώ πολέμου.

Παράλληλα, χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία ετοιμάζονται να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε πως τα κράτη – μέλη πρέπει να συμφωνήσουν να βάζουν 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο ταμείο της Συμμαχίας υπέρ της Ουκρανίας. Επιπλέον, η γερμανική εταιρία Rheinmetal που κατασκευάζει εξοπλιστικά συστήματα, ετοιμάζεται να δημιουργήσει κέντρο συντήρησης και επισκευών στη Ρουμανία, αλλά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να εξυπηρετεί ταχύτερα τον ουκρανικό στρατό.