Εταιρικά αρχεία και αναφορές των μέσων ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι ένας επιστήμονας βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος με τα «μπαλόνια» της Κίνας. Οι εταιρείες που έχει ιδρύσει ήταν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν από την Ουάσινγκτον, γράφουν οι New York Times.

Το 2019, χρόνια πριν το κινεζικό «μπαλόνι» μεγάλου ύψους πετάξει πάνω από τις ΗΠΑ και προκαλέσει συναγερμό, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Κίνας έκανε μια περήφανη ανακοίνωση που τότε δεν έτυχε μεγάλης προσοχής: Η ομάδα του είχε εκτοξεύσει ένα μπαλόνι σε ύψος 60.000 ποδιών και το έστειλε να κάνει σχεδόν τον γύρο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.

Ο επιστήμονας Γου Ζε δήλωσε ότι μπαλόνια σαν το πρωτότυπο «Cloud Chaser» (σσ: Κυνηγός Νεφών) αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, ώστε να γενικευτεί η χρήση μπαλονιών. Για σκοπούς πρόληψης και καταγραφής φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αλλά και παρακολούθηση γενικώς.

Η Κίνα, άλλωστε, φέρεται να χρησιμοποιεί μπαλόνια για πολιτικούς, καθώς και για στρατιωτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Γου Ζε εμφανίζεται σαν ο «Άρχοντας των Μπαλονιών», εφόσον πλήθος επιστημόνων στην Κίνα, σε άρθρα, διαλέξεις κ.λπ. συμφωνούν πως ουδείς γνωρίζει για τα μπαλόνια περισσότερα από τον Γου.

Η ανακοίνωση του καθηγητή Wu αποτελεί μέρος ενός συνόλου στοιχείων που αποκαλύπτουν με νέες λεπτομέρειες το εύρος των φιλοδοξιών της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μπαλόνια μεγάλου ύψους για την παρακολούθηση επίγειων δραστηριοτήτων, με στόχο τόσο τις εγχώριες όσο και τις στρατιωτικές ανάγκες, γράφουν οι New York Times. Αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκές μελέτες και ομιλίες αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι ο καθηγητής Goy έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες της Κίνας.

Το πρόγραμμα τράβηξε την παγκόσμια προσοχή και ανησυχία, όταν οι HΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό μπαλόνι στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου, αφού είχε διασχίσει τη χώρα. Από τότε, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν επίσης τρία αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπεϊχάνγκ στο Πεκίνο, ο 66χρονος Γου έχει εργαστεί στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ υλικών. Για την προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο Γου Ζε έχει τιμηθεί επανειλημμένως με διάφορα βραβεία. Επιπλέον, λόγω των πολύτιμων εξειδικευμένων γνώσεών του, ο καθηγητής υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού.